Пиронкова: Остава мечтата ми за титла от шлема

Снимки: Пламен Стоименов

Успехът на Ю Ес оупън си остава един от най-хубавите моменти в кариерата ми – призна Цветана Пиронкова на българска земя. – Не бих могла да градирам постиженията в кариерата си, защото всяко едно от тях е отделна емоция. Но като всеки тенисист, и аз продължавам да мечтая за титла от Големия шлем.

В Ню Йорк българката за първи път стигна до четвъртфиналите, където отново бе спряна от именитата Серина Уилямс.  

На летище София пловдивчанката бе посрещната с песен, която бе изпълнена от Митко Кърнев и Д2. Групата бе избрала парчето „100 години”, с което музикантите засвидетелстваха почитта си към успехите на Цвети.

След седмица започват квалификациите за „Ролан Гарос”, но Пиронкова все още не е решила дали ще играе. А причината е, твърде краткото време за възстановяване. В момента обаче президентът на федерацията Стефан Цветков се е заел със задачата да получи „уайлд кард” за основната схема за нашето момиче. „Ако стане ще се радвам да се представя добре”, допълни Цвети.

Тенисистката се върна на корта след 3-годишно отсъствие заради майчинство. Но призна, че не веднага е взела решението да поднови кариера.

„След първите 2 години си мислех, че може би няма да играя отново – разкри тя. – Но не го обявявах.  Допусках, че играта ще започне да ми липсва, както и стана. В един момент започнах да следя календара. Едва в началото на сезона взех твърдо решение да се върна, но когато го обявих, буквално на другия ден отложиха турнирите заради пандемията.”

Цвети допълни, че принудителната пауза й се е отразила благоприятно, за да се подготви още по-добре.

„Месеци преди турнира усещах, че влизам във форма, но никога не знаеш как ще реагираш в състезателна обстановка след дълга пауза – уточни тя. – Когато пристигнах в Ню Йорк, всичко беше на ниво. Домакините бяха сменили настилката, сега тя беше в мой плюс, много бърза. И мач след мач ставах все по-уверена. Не че съм правила нещо коренно различно в подготовката си, но сега повече слушах себе си и вярвах на тенис инстинктите и дългия си опит.”

За следващите си участия в турнирите Пиронкова планира да пътува с двегодишния си син Александър, но когато ситуацията около пандемията стане малко по-спокойна. И допълни, че сега  фокусът се е изместил върху детето.

„Когато станеш родител, научаваш се да цениш някои неща, тенисът е едно от тях, но вече не е на първо място – каза пловдивчанката, която утре ще навърши 33 години. -И това преместване на фокуса при мен е здравословно!”

Пиронкова коментира и ситуацията с Новак Джокович. Лидерът в световната ранглиста бе дисквалифициран, след като с топка удари страничен съдия в гърлото. Бившата ни първа ракета изрази мнение, че решението е било правилно, тъй като подобно наказание е записано в регламента, ако ударът е направен извън разиграванията.

Пиронкова обаче изрази съжаление, че на турнира в Ню Йорк е липсвало публика заради наложените противоепидемични мерки.

„Липсваше ми – каза тя. – Аз съм от състезателите, които обичат големите стадиони, връзката с публиката,  тя ме наелектрезира. – Но пък тази ситуация ми помогна да се концентрирам, да изградя собствен балон, за да съхраня важна психологическа енергия и да водя истински двубой!”


 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт