Дневен хороскоп на Алена за сряда, 16.10.2019

На 16 октомври 2019 да почерпят

Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Писмо в бутилка от 1975 г. отвориха в Разград

„В деня, в който ще попадне този завет в ръцете ти, ти си спомни за нас и нашите бащи и майки! Ние искаме да знаеш, че за твоя живот трябва да бъдеш признателен на тези мечтатели, които живяха, бориха се и умираха в името на живота, в името на комунизма. По този път тръгнаха безсмъртните септемврийци от 1923 г., комунистите и ремсистите, героите – антифашисти. Те вярваха в комунизма, умираха за неговото тържество и победиха”.

Зад тази плоча на стена в бившата фабрика е стояло посланието със завета на хората от 70-те години.
Зад тази плоча на стена в бившата фабрика е стояло посланието със завета на хората от 70-те години.

Това е част от посланието, оставено като „Завет към бъдещото поколение” в бутилка, зазидана в стената в бившата шивашка фабрика „Хърсате“ някога “Васил Коларов“ в Разград. Работещите в завода сложили своето писмо в бутилка в стената през 1975 г. по повод 25 години от създаването на предприятието си. На плочата на стената записали тя да се отвори в навечерието на новото хилядолетие.

Нямало е как да предположат, че ще дойде ново политическо време, фабриката им ще минава от ръце в ръце и посланието им ще остане зад плочата в стената. Така докато предприемачът Бойко Обретенов не се заел да преустрои старата сграда в центъра на Разград в жилищен блок.  Той пък решил, че трябва да се разпечата публично плочата, на която пише:”Завет да се отвори през 2000 година”. Поканил областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и  75-годишния днес Иван Тодоров, който през 1975 г. бил началник производство и председател на профсъюзната организация във фабриката. Той бил и човекът, поставил посланието някога в бутилката, съобщиха от областната управа. Отворили плочата церемониално с чук и длето. Наложило се, обаче, да счупят стъклото, в което, като в капсула на времето, били събрани вълненията, мислите и надеждите на един друг свят. Така извадили свитъка, запечатал всичко това преди близо 43 години.

Предприемачът Обретенов държи в ръце завета, а до него е областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, който благодари за честта да отвори посланието.
Предприемачът Обретенов държи в ръце завета, а до него е областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, който благодари за честта да отвори посланието.

„Завет към бъдещето поколение

Здравей, бъдещо поколение

Пишат ти хората от 70-те години на 20-и век. Пише ти 480-ния колектив при ДПП ”В. Коларов”-Разград. Днес ние сме щастливи с четвъртвековния юбилей и от постигнатото изпълнение на плана за VІ-та петилетка – 15,112 х. лв. До края на 1975 г. колективът ни ще даде надпланова продукция за 1,200 х. лв., с което достойно ще посрещне ХІ партиен конгрес…..”, пише в посланието.

Пояснява се още, че то е от 1 август 1975 г., когато предприятието отбелязва 25-годишен юбилей.

„В името на тази радост, ние се обръщаме към теб, бъдещо поколение. Ние искаме да ти завещаем нашата сила, нашата обич, нашата вяра и дързост! Не забравяй, че трябва да живееш и твориш в името на този народ, който те е родил и откърмил, в името на тази партията, която те е повела напред и ти е посочила пътя към слънцето, към безоблачното небе, пътя към мира и свободата, пътя към прогреса! Сега е твоят ред! Бъди щастливо поколение и на добър час!”

Областният управител Хюсмен благодари на предприемача Обретенов, че не е подминал посланието и е изпълнил волята на хората от онова време то да бъде отворено за бъдните поколения, защото това е „живота история”.

Свитъкът ще бъде предаден в музея в Разград, уточниха от областната управа, която стана посредник новината да стигне до гражданите.

Неизползваемата и пустееща от години сграда на фабриката пък, която е пазила този завет,  предстои да бъде възродена за нов живот. Тя се реконструира и ще има 18 апартамента, в които днешният живот ще пише своите си послания.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.