Писъкът на клеветниците

Росен Босев с Галя Прокопиева

Писъци се носят от Капитал, Дневник, Клуб Z, Свободна Европа, Медиапул, Дойче веле, Сега и Офнюз все едно журналистът Росен Босев е осъден доживот за клевета.

А всъщност той е осъден да плати 1000 лева по дело, заведено срещу него от бившия шеф на Комисията за финансов надзор и настоящ изпълнителен директор на Българската банка развитие Стоян Мавродиев.

Разбира се, не сумата е проблемът на капиталци. По важното е, че журналист от техния кръг е осъден за клевета. Тоест съдът казва, че Босев е клеветник, а изданията, за които работи, публикуват лъжи.

Тезата, че те са единствените  неопетнени борци за обективност и честност в журналистиката с тази присъда рухва. Пада като пясъчна кула.

Ако се направи обективно изследване кои медии разпространяват най-много фалшиви новини и са с най-голяма цензура в публикациите, ще се види, че това са изброените по-горе издания.

Въпросните сайтове и вестници  ще оглавят и класацията за медиите, които най-често обслужват  интересите на собствениците си.

Друга характерна тяхна черта е едностранното отразяване на политическите процеси в полза отново на пристрастията собствениците си. Не трябва да се пропуска и фактът, че тези сайтове и печатни издания са създадени, за да обслужват икономическите интереси на хората, които ги финансират. Но най -големият проблем в редакционната  политика  на този кръг е пълната липса на алтернативната гледна точка.

Яростта, с която журналистите от тези издания нападат другомислещите, няма аналог в медийната среда. Журналистическите стандарти и етика за тях са неизвестни понятия, важното е да се изпълни поръчката. А поръчките са много разнообразни - политика, икономика, справяне с бизнес конкурентите, натиск върху институциите.Особено активни са на тема правосъдие, защото собствениците им имат проблеми с него. Голяма част от дейността на тези „медии“ е да отразяват активностите на  така нареченото "гражданско общество". Всъщност това са редица неправителствени организации, финансирани обикновено от чужбина по грантаджийски схеми,които де факто са групи за натиск в полза на своите спонсори.

Росен Босев е една от звездите на този медиен кръг. Както се случи с “Господари на ефира“, където една постановка ликвидира предаването, тук нещата са аналогични.

Присъдата потопи имиджа на въпросните медии ,сложи ги на нивото на обикновените жълти издания, които непрекъснато биват осъждани за лъжи. Няма сериозни медии, чиито водещ журналист е осъден за клевета.

Коментари

Задължително поле