Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

Слаба избирателна активност на парламентарните избори в Украйна

Първата победителка в “Гласът на България” Стелияна Христова и Християна Цветков пеят за търновци Концертът е в разгара на лятото

Два автомобила се сблъскаха край Търново

Хванаха двама българи крадци в Италия след преследване с хеликоптер

Бойко Борисов кръсти внуците си (СНИМКИ) Малките Бойко и Иван вече са християнчета, похвали се дядо им

Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец

Пожар гори близо до Атина

С велосипед и четка шуменец подреди 32-ра излобжа

Идва времето на умните тоалетни Новости в банята: избор на музика и осветяване, самопочистване и смесители с гласови команди

Британският финансов министър ще подаде оставка ако Борис Джонсън стане премиер

Товарен автомобил със слама се запали и затвори за около час пътя за събора на Рожен

„Цар Лъв” пак ловува в кината Нова версия на анимационната класика

Писъкът на клеветниците

Росен Босев с Галя Прокопиева

Писъци се носят от Капитал, Дневник, Клуб Z, Свободна Европа, Медиапул, Дойче веле, Сега и Офнюз все едно журналистът Росен Босев е осъден доживот за клевета.

А всъщност той е осъден да плати 1000 лева по дело, заведено срещу него от бившия шеф на Комисията за финансов надзор и настоящ изпълнителен директор на Българската банка развитие Стоян Мавродиев.

Разбира се, не сумата е проблемът на капиталци. По важното е, че журналист от техния кръг е осъден за клевета. Тоест съдът казва, че Босев е клеветник, а изданията, за които работи, публикуват лъжи.

Тезата, че те са единствените  неопетнени борци за обективност и честност в журналистиката с тази присъда рухва. Пада като пясъчна кула.

Ако се направи обективно изследване кои медии разпространяват най-много фалшиви новини и са с най-голяма цензура в публикациите, ще се види, че това са изброените по-горе издания.

Въпросните сайтове и вестници  ще оглавят и класацията за медиите, които най-често обслужват  интересите на собствениците си.

Друга характерна тяхна черта е едностранното отразяване на политическите процеси в полза отново на пристрастията собствениците си. Не трябва да се пропуска и фактът, че тези сайтове и печатни издания са създадени, за да обслужват икономическите интереси на хората, които ги финансират. Но най -големият проблем в редакционната  политика  на този кръг е пълната липса на алтернативната гледна точка.

Яростта, с която журналистите от тези издания нападат другомислещите, няма аналог в медийната среда. Журналистическите стандарти и етика за тях са неизвестни понятия, важното е да се изпълни поръчката. А поръчките са много разнообразни – политика, икономика, справяне с бизнес конкурентите, натиск върху институциите.Особено активни са на тема правосъдие, защото собствениците им имат проблеми с него. Голяма част от дейността на тези „медии“ е да отразяват активностите на  така нареченото „гражданско общество“. Всъщност това са редица неправителствени организации, финансирани обикновено от чужбина по грантаджийски схеми,които де факто са групи за натиск в полза на своите спонсори.

Росен Босев е една от звездите на този медиен кръг. Както се случи с “Господари на ефира“, където една постановка ликвидира предаването, тук нещата са аналогични.

Присъдата потопи имиджа на въпросните медии ,сложи ги на нивото на обикновените жълти издания, които непрекъснато биват осъждани за лъжи. Няма сериозни медии, чиито водещ журналист е осъден за клевета.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.