Плаване по лунна морска пътека за празника на Варна

За втора поредна година варненци и гости на града ще могат да наблюдават феерия от ветроходни яхти по лунна морска пътека в навечерието на празника на Варна. Флотилията „Под ветрила” ще плава в сряда от 20 ч. до 23 ч. във Варненския залив в организирано ветроходно плаване по пълнолуние. В него ще се включат над 25 ветроходни яхти, като тази година се присъединяват яхти и от Бургас, които идват за участие в регата "Кор Кароли".

Инициативата за ветроходното плаване в навечерието на пълнолуние е на „Ветроходна академия Кор Кароли“, като плаването е любителско и целта е да представи красотата на плаването под ветрила по лунната морска пътека, както и да обедини ветроходните яхти в обща флотилия за плаване по пълнолуние. Ветроходната флотилия ще плава от залив Романтика (срещу Фара на Пристанище Варна) до трета буна и възможно най-близо до брега с вдигнати ветрила, за да могат всички да я наблюдават и да й се наслаждават от плажа, крайбрежната алея и Морската градина.

Плаването по пълнолуние е подарък за всички участници, преминали обучение по ветроходство в курсовете на „Ветроходна академия Кор Кароли“. Тя организира това плаване в памет на кап. Георги Георгиев, първия българин направил околосветска обиколка с яхта, като припомня мъдрите му послания: „Да приеме българинът морето в своя бит и да го използва за културен отдих, да разшири още повече областта на неговото приложение.“

Коментари

Задължително поле