Пламен Димитров: Хората плащат два пъти повече данък върху доходите, отколкото бизнесът върху печалбата

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска въвеждането на необлагаем минимум.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи в Русе идеите на синдиката за промени в данъчната система. Според Димитров така облагането ще стане по-справедливо, от което пък ще последва и стимулиране на потреблението, предаде БГНЕС.

„Данъчната система в България е дебалансирана, тъй като ¾ от данъчните приходи са от косвени данъци. Освен това се оказва, че хората плащат два пъти повече данък върху доходите, отколкото бизнесът плаща данък печалба“ заяви Пламен Димитров.

Затова от КНСБ предлагат намаляване на косвените данъци, а за да се балансира системата фирмите да плащат поне толкова колкото и хората.

„Предлагаме да се придвижим към нормалния европейски формат. Обикновено косвените данъци и преките данъци са балансирани. Предлагаме трите данъка да станат „15,15,15“, т.е. 15% ДДС, 15% данък върху дохода с необлагаем минимум и 15% данък върху печалбата“, поясни още Пламен Димитров.

Междувременно от КНСБ изразиха подкрепата си за предложението за премахване на подоходния критерий при детските добавки.

„От времето на НДСВ, когато се въведе този подоходен критерий, КНСБ е била против какъвто и да е подоходен тест.“, категоричен бе Димитров.

Коментари

Задължително поле