Планът „Хаос” за ваксинацията

Виновен е “българският манталитет”

Ваксинацията у нас върви по план. По-точно казано - върви по планове. Единият е писмен, нарича се “Национален план” и е публикуван на сайта на Министерството по здравеопазването. Другите са устни - те са десетки, напълно различни един от друг и се обнародват от всяка сутрин до всяка вечер чрез интервюта на отговорни фактори по радиото и телевизията. А има и план, който се изпълнява. Той е практически най-важният. Ако трябва да дадем и на него наименование, най-точно би било да го наречем Планът “Хаос”.

Ваксинацията у нас върви по план. По-точно казано - върви по планове. Единият е писмен, нарича се “Национален план за ваксиниране срещу Ковид-19” и е публикуван на сайта на Министерството по здравеопазването.

Другите са устни - те са десетки, напълно различни един от друг - и се обнародват всеки ден, редовно и постоянно, посредством интервюта на отговорни фактори по телевизията и радиото. А има и план, който се изпълнява. Той е практически най-важният. Ако трябва да дадем и на него наименование, най-точно би било да го наречем Планът “Хаос”.

В Плана “Хаос” не е отбелязана следващата стъпка в българския процес на ваксинация, който върви на опашката на ЕС засега. Този план също така не предвижда на личните лекари да се дадат исканите от тях информации - за противопоказанията на внасяните у нас ваксини, за протоколните действия при алергични реакции, за реда на масовото инжектиране и тъй нататък. В него няма яснота и по въпроса къде да се запишат желаещите за имунизация - дали в РЗИ-тата или при джипитата - и те се записват където им падне, което впрочем е напълно безопасно, защото нищо не се случва след това.

По действащия хаотичен план сега тече втора и трета фаза на ваксинирането май, а възрастните хора са в четвърта фаза чак - накрая, макар че според други планове бяха в началото. Набляга се планово на “по-младите индивиди”, както един фактор се изрази - на тия от ЦИК, РИК, СИК и от други администрации, и от медии със заслуги - без значение, че за най-рискова група все още се спряга тази на гражданите над 65 години. Но има друго. Планирано е изненадващо всички доставени количества от “Астра Зенека” да се използват за първа доза, а втората да се боцка, когато дойде. Защо да е изненадващо? Ами защото доскоро ни обясняваха, че този подход, използван в други държави, носи рискове за пациентите и не е никак хуманен...

Какво още? А, да. По мнението на плановиците прословутите “ваксинационни паспорти” са нужни, обаче не трябват и ще ги има, но ще минем и без тях. Пък ресторантите - забележете! - ще се отварят на 1 март - тъкмо тогава, когато според здравните инспектори от Щаба у нас пристига най-страшната “трета вълна” на заразата. Може нещо да ви звучи нелогично, но това не е беда. Защото е известно, че всяко срочно решение на всеки плановик е предпоследно. И така, това е положението с плановото ваксиниране на населението. За което, естествено, ще се търси виновно лице. Но това търсене е предстоящо. Засега, според повечето отговорни медицински лица и щабни офицери, виновникът за хаоса е установен. Кой е той? Не чухте ли по БНТ и БНР? Това е, разбира се, “българският манталитет”.

Коментари

Задължително поле