Платихме 3,3 млн. лева за пенсиониране

През миналата година българи са платили над 14,6 млн. лева, за да могат да се пенсионират.

За шестте месеца на тази година

Над 54,4 милиона лева за втора пенсия преместени от частните фондове

Месец стаж струва 128,70 лева

Българите са платили над 3,3 милиона лева за първите шест месеца на тази година да си купят стаж за пенсия, за да могат да се пенсионират. Това показват данните на Държавното обществено осигуряване. Все повече хора си купуват стаж за пенсия от една страна заради кризата и факта, че много хора останаха без работа именно в края на трудовия си стаж, а от друга заради вдигането всяка година на изискваните по закон стаж и възраст за пенсия. От 1 януари жените вече се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 г. стаж, а мъжете на 64 години и 4 месеца и 39 години стаж.

От началото на тази година стажът за пенсия поскъпна заради ръста на минималната заплата от 610 на 650 лева. Така, ако искаме да си купим месец стаж, трябва да платим 128,70 лева, а за година - 1544,40 лева. Има три варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред.

Българите са прехвърлили над 54,4 милиона лева за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ за шест месеца, показват още данните на ДОО. Увеличението спрямо същия период на 2020 г. е със 146%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари