Плащаме на ЕС по 1,5 лв. за 1 кг нерециклирана пластмаса

България ще внася в бюджета на ЕС по 0,8 евро, или малко над 1,50 лв., за всеки килограм нерециклирани опаковки от пластмаса. Това предвижда промяна в системата за собствените ресурси за бюджета на ЕС. Как върви ратификацията на новите правила за попълване на бюджета на ЕС е било обсъдено в неформален видеоконферентен разговор на министрите на финансите и икономиката на държавите-членки на ЕС, в който е участвал и министърът на финансите Кирил Ананиев.

За страните с Брутен вътрешен продукт на човек от населението под средното ниво за ЕС е предвидена фиксирана отстъпка от вноската в бюджета на ЕС, която трябва да направят на база нерециклирани опаковки от пластмаса. Тази отстпъка е в размер на 3,8 кг нерециклирани опаковки на човек от населението, или за Бълтария е в размер на 22 млн. евро.

По време на неформалния разговор на министрите на финансите е станало ясно, че на 19 февруари се очаква да влезе в сила Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. След това държавите членки ще могат да започнат да представят официално своите планове за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия. В началото на февруари България изпрати на ЕК своя втори работен проект на своя План, в който са взети предвид новите изисквания и насоки на Комисията.

Коментари

Задължително поле