Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Плащат пътя на още учители

Държавата ще покрива транспортните разходи на пътуващите учители, които преподават в селища с до 30 000 жители, а не както досега само на тези, работещи в селища с до 5000 души. Промяната ще важи със задна дата от 1 януари 2017 г.

Утре министерството на образованието ще публикува за обществено обсъждане проект за промяна в Наредба №1, която урежда този въпрос, съобщи министър Николай Денков пред БНР.

Според Закона за предучилищното и училищното образование държавата възстановява пътните разноски на педагозите само ако училището е в „малко населено място“. Действащата наредба на МОН приема за малки селищата с до 5000 души.

С предлаганата промяна се определя шест пъти по-висока горна граница на броя жители в „малко населено място“.

В момента държавата покрива транспортните разходи на около 12 300 учители, което е 74% от всички пътуващи педагогически специалисти. След промяната в наредбата ще бъдат обхванати 90% от педагозите, които преподават извън населеното място, в което живеят. Това са над 14 600 от общо 16 500 пътуващи учители.

Промяната е резултат от прилагането на методика, основана на числеността на населението по данни на ГРАО.

Отчетени са два критерия. Първият е разпределението на населението по населени места, Взет е предвид и броят жители в областните административни центрове. Той се прилага, за да не се допусне областен град да попадне в групата на малките населени места. Към декември 2016 г. областният център с най-малък брой жители е Смолян – там трайно живеят малко над 30 000 души.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Добра инициатива, но съвсем недостатъчна. Освен пътните трябва да се въведат и други мерки за облекчаване поне малко на тежкото положение на т.нар. щастливо бедни, между които е и родния Учител, без когото не можем:) напр. даване за ползване на плодородна земя, вила или къща в границите на населеното място на желаещите учители. Средства за дрехи, ако такива не се дават, безплатна почивка в санаториум, поне 1 седмица или 50% намаление със семейството и мн. други. Ако има желание, начини ще се намерят:) На учителя с Любов:) Кой си спомня чудесния филм братци:)???

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.