На 22 май 2019 да почерпят

„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Плевнелиев обяви, че пише книга, озаглавена „Студен мир“

„Аз съм тук, защото споделям вашата страст за промяна.“ С тези думи бившият президент Росен Плевнелиев даде старт на интерактивна дискусия в Американския университет в България, на която присъстваха над 100 души.

Плевнелиев говори за геополитическите промени пред възпитаници от Executive MBA програмата на Американския университет в България вчера. Събитието се проведе в Център за образование и култура „Илиев“ на АУБГ в София. Плевнелиев беше приветстван от вр.и.д. президент на АУБГ д- р Стивън Съливан. Дискусията е част от серия лидерски семинари, които се предлагат екслузивно за завършили магистърската програма за ръководни кадри на АУБГ.

„Историята се случва пред очите ни, кой би си представял, че милиони мигранти ще прекосяват граници и ще стигнат до сърцето на Европа, кой би си представял, че Великобритания ще поиска да излезе от Европейския съюз?“, каза Плевнелиев. „Големият въпрос е кой пише историята – Путин, Тръмп, Ердоган? Ние сме свидетели на рекорден брой кризи, сред които миграция и терористични атаки, създаващи нова геополитическа обстановка. За да има мир, трябва
да има правила, които да са еднакви за всички. Живеем в интересни времена, във времена на студен мир, продължи той.

Плевнелиев разкри пред присъстващите, че в момента пише книга, озаглавена именно „Студен мир“. Според него ние в момента нямаме истински мир, но не искаме и война. В такива времена няма война, но има конфронтация и дестабилизация. Много страни са в студени конфликти. Според него това е много удобен, евтин и ефективен начин да подчиниш една държава. Ето защо ние трябва да тръгнем в друга посока.

„За да има устойчив мир, трябва да има правила и регулации, за чието спазване да се грижат добре работещи международни институции. Проблемите не се решават с политически двустранни споразумения. Само две страни няма как да разрешат глобални проблеми. Днес ние трябва да разберем, че имаме нужда от многостранни спогодби, за да има устойчив мир. Толкова е лесно да дестабилизираш, а толкова е трудно е да градиш. Лесно е да спечелиш война, трудно е да спечелиш мир“, заяви той пред участниците. „Ще видите много силни лидери. Те искат зависими медии, пропагандират. Но не е важно какво ще направят силните лидери, а какво показва историята, че се случва след края на тяхното водачество – разрушение. Силни лидери са тези, които градят силни институции“, каза още той.

Плевнелиев обърна поглед към успешните държави, които се делели на два типа – или притежават природни ресурси, или силни институции.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. A ZA TOPLIJA MIR V IZRAEL–VIETNAM-AFGANISTAN– LIBIJA–IRAK–I OSTE 20 DARZAVI,KAKVO STE PISE MISLITELJA NA STUDENIJA MOZAK.

  2. Плевнелиев пишел книга. Дреме ми на маникюра или на тампона.През поличката ми,че оттатък. Или нещо такова.

  3. „кой би си представял, че …“ със сигурност не и евроатлантическите олихофрени ала плевелиев…
    данс трябва незабавно да разследва кой финансира книгата на този доказано неадекватен лъжец.

  4. „Ще видите много силни лидери. Те искат зависими медии, пропагандират. Но не е важно какво ще направят силните лидери, а какво показва историята, че се случва след края на тяхното водачество – разрушение. Силни лидери са тези, които градят силни институции“ – но тука е прав – справка обора германия с диктатора меркел.

  5. Защо пресата му дава думата? Само дразни и нерви читателите си. С каква цел натрапва на читателите си този смешник?

  6. По навик ли го критикувате?Правилно дума човекът,но не виждам как САЩ ще предоставят контрол над външната им политика на ООН,а и само те ли,ами Китай,Русия,айде Франция ще е по-сговорчива примерно,може би и Британия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.