Плевнелиев: Русия цели да разруши отвътре ЕС

БЕРЛИН. От нашия кореспондент

Налице са много косвени доказателства за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както и в други държави от ЕС. Това заявява президентът Росен Плевнелиев за влиятелния “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

“Да вземем като пример честите срещи на такива националистически, антиевропейски партии, които се провеждат точно в Москва. В България по време на публични поряви на такива организации понякога се веят повече руски, отколкото български знамена.”

Руската подкрепа за антиевропейски сили не била единичен случай, а ясна тенденция в редица европейски държави.

Чрез подкрепата си за крайни националистически партии и движения Москва целяла да разруши отвътре Европейския съюз. На нова идеологическа основа Русия се опитвала да постигне същата цел, както някога и Съветският съюз – отслабване на Европа и насаждане на колебания относно ценности, демокрация и правова държава.

Навремето СССР организирал и финансирал комунистически партии в западни демократични държави.

«Сега се случва нещо подобно. Ръководството в Москва прави опит да постигне същата цел на нова идеологическа основа – отслабване на Европа и сеене на съмнения оносно ценностите на демокрацията и правовата държава», заявява Плевнелиев.

Москва преследвала тази цел и в интернет чрез водене на кибервойна. Когато преди години за пръв път предупреждавал за опасностите от руската политика, чиято цел е систематично в интернет да провокира отхвърляне на европейски ценности, някои политици окачествили предупрежденията му като пресилени, приписвали му и екстремистки възгледи.

Днес за никого вече не било тайна, че тази политика има ясна цел – дестабилизиране на Европейския съюз.

«Ето защо на европейските граждани трябва да бъде обяснено какво точно се случва и в какво се цели руската пропаганда» настоява българският държавен глава и подчертава, че позицията му няма нищо общо с русофобия.

Българо-руските отношения били дълбоки и многостранни. Като следствие на стремежа на поколения към демокрация, правова държава и справедливост днес българският народ бил категорично проевропейски настроен.

За съжаление ръководството в Москва насочило дейността си точно против тези ценности, в частност срещу правовата държава.

По исторически причини българите в никакъв случай не били срещу Русия, а срещу днешната руска политика.

ЕС имал добър шанс да се противопостави на пропагандата.

«Мощта на Европа са нейните 500 милиона граждани, които знаят в каква Европа искат да живеят те и децата им. Най-мощното оръжие на Европа е демокрацията, правовата държава и в това, че ние създадохме в ЕС пространство, където хората са свободни. Не бива да остъпваме от тези ценности. Те ни издигнаха, те ще ни и съхранят», посочва държавният глава.

Същевременно той критикува западни медии, които окачествили победата на Румен Радев на президентските избори през ноември като знак, че политически България щяла да се сближи с Кремъл.

«Това е преувеличено. Социологически проучвания сочат, че над 60 на сто от българите биха предпочели ЕС, ако биха били изправени пред избора между съюза и Русия», обосновава се Плевнелиев.

Коментари

Задължително поле