Тръмп объркал изказването си след срещата с Путин

Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

САЩ и Великобритания с опасения от активизиране на руските тайни служби след края на Мондиал 2018

САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Най-добрите български лекоатлети ще се състезават на Балканиадата в Стара Загора

181 години от рождението на Васил Левски

От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Днес кандидатстваме за банковия съюз Прехвърляме част от надзорните функции на ЕЦБ

На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

Пловдивският депутат Георги Търновалийски: През 2015 държавният бюджет е претърпял 1274 корекции

През 2015 година държавният ни бюджет е претърпял умопомрачителен брой корекции – общо 1274, декларира пловдивският депутат от БСП Лява България Георги Търновалийски.

„Разместването на приходи и разходи е било не само ежедневно, но и масово – засяга 36 ведомства. Това означава, че продължава утвърдилата се у нас порочна практика министри да преправят годишния финансов план на държавата, който се гласува от Народното събрание и има статут на закон. Нещо повече – сегашното правителство поставя нови печални рекорди. През 2015 г. правителството е прекроявало сметките на хазната горе-долу по 3-4 пъти дневно. По принцип е нормално да има някакви промени в течение на годината, налагащи отпускане на допълнителни пари или спестяване на харчове, но 1300 корекции вече говорят за лоша финансова дисциплина“, коментира бившият зам.-министър на финансите в кабинета на премиера Пламен Орешарски. Според Търновалийски харченето на значителни по обем средства в края на годината крие рискове за тяхната ефективност и законосъобразност. „Добрата новина е, че има механизми за ограничаване на тези харчове, но до 1,5 млрд.лв. правителството харчи без санкциите на парламента“, допълва червеният депутат.

По отношение на проекта за бюджет-2017 бившият зам.-министър на финансите смята, че в него липсва необходимата административна реформа, с която да се намалят ненужните и неефективни разходи. „Такъв неуспешен опит имаше с бюджет-2015, но въпросната реформа не само, че не бе изпълнена, а дори бе приета актуализация в плюс 250 мил.лв. В разходната част имаме заложени капиталови разходи – 2,3 мрд.лв, за които липсва обосновка и дори ред за какво ще са те, което на практика е празен чек за правителството“, твърди Георги Търновалийски.

„Всички ние обсъждаме и имаме големи очаквания за икономически растеж от 4-5 % , който да ни позволи доближаване до европейските икономики. За да достигнем този ръст, са нужни поне 13-14 мрд.лв. публични инвестиции, каквито не са планирани. Заложеният растеж не е нито изпреварващ, нито догонващ страните от ЕС. При така заложения икономически растеж българската икономика ще задълбочи хроничните си затруднения. Но това не е проблем и отговорност само на финансовия министър, а на всички секторни министри, които трябва да защитават политики, да се борят за проекти и да спазват Закона за публичните финанси като присъстват в пленарна зала и представят доклад пред Народното събрание“, смята Търновалийски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.