Пловдивският окръжен съд остави за постоянно в ареста Емо Кеша, обвинен за пране на пари и укриване на данъци

Окръжният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста и наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо петролния бос Емил Власов, известен в града под тепетата с прякора си Емо Кеша. Съдът счете, че повдигнатите обвинения са за тежки умишлени престъпления, които са наказуеми с „лишаване от свобода“. Въпреки ранната фаза на разследване са събрани достатъчно доказателства - писмени и веществени, налице са свидетелски показания, експертна справка и протоколи от процесуално-следствени действия, които обосновават изискуемото от законодателя обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към вменените му обвинения- по чл.255, ал.3, вр.ал.1, т.2, т.3 и т.6, вр.чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс и по чл.253, ал.4, вр.ал.3, т.1 предл. първо вр.ал.2 от НК. Намерените парични средства в размер на 750 000 лева (375 000 евро) са съхранявани в банков сейф, който е нает от друго лице, но се ползва от обвиняемия.

Според магистратите от Пловдивския окръжен съд е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, тъй като е лице с висока степен на обществена опасност и деянието му се отличава с висока степен на такава. Съществува опасност при вземане на мярка, различна от „задържане под стража“, обвиняемият да въздейства върху свидетели или да укрие доказателства във връзка с разследваната престъпна дейност. Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 23 ноември (четвъртък) от 10 часа.

Срещу Емил Власов е повдигнато обвинение  за това, че в периода  от 1 януари 2017 г. до 14 ноември 2017 г. в Бургас и Пловдив при условията на продължавано престъпление е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения - укриване на данъчни задължения – ДДС в големи размери -  700 000 лева, като е потвърдил неистина и затаил истина в подадени пред ТД на НАП – Бургас и Пловдив справки декларации по ЗДДС за съответните данъчни периоди, като не е издавал фактури и други счетоводни документи – фискални бонове за продадено гориво /дизел/ и е използвал документи с невярно съдържание – дневници за покупки и дневници за продажби за съответните периоди, като данъчните задължения са в особено големи размери - престъпление по чл.255, ал.3, вр.ал.1, т.2, т.3 и т.6, вр.чл.26, ал.1 от НК.

Срещу Емил В. е повдигнато обвинение за пране на пари в периода от 1 януари до 15 ноември 2017 г. в Пловдив е придобил и държал  имущество – пари в размер на 375 000 евро с левова равностойност 750 000 лв., за което обвиняемият е  знаел, че към момента на получаването му, е придобито чрез тежко умишлено престъпление – данъчно престъпление по чл. 255, ал.3, вр.ал.1, т.2, т.3 и т.6, вр.чл.26, ал.1 от НК, като деянието е извършено от две лица, сговорили се предварително - престъпление по чл.253, ал.4, вр.ал.3, т.1 предл. първо вр.ал.2 от НК. Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Емил В. е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева. За укриването на данъчни задължение е предвидена и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право