На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Пловдивският университет домакин на национална кръгла маса за наставничеството в предучилищното и училищното образование

Национална кръгла маса на тема „Ролята на наставничеството в системата на предучилищното и училищното образование“ ще се проведе този петък в града под тепетата, а неин организатор е Департаментът за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти (ДКПРПС) към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

„Един от основните проблеми, свързани с провеждане на политики по отношение на подобряване на качеството на българското училищно образование, е свързан с професионализма на учителите и на педагогическите специалисти като цяло чрез повишаването на тяхната квалификация. Събитието ще се фокусира върху един от основните аспекти на тази квалификация, а именно осигуряването на професионалната подкрепа, осъществявана в процеса на адаптация и развитие на педагогическите специалисти”, коментира проф. д-р Галин Цоков, директор на ДКПРПС към ПУ „Паисий Хилендарски”.

Той уточни, че с влизането в сила на ЗПУО и Наредба 12 на МОН са се създали нормативни условия за успешното реализиране на този елемент от процеса на професионалното развитие на учителите. Въпреки това в образователните институции има съществени дефицити по отношение на практическото реализиране на процеса на наставничеството. Липсата на нужните консултационни структури в училищните организации, прекъснатата връзка между университет и училище, свързана с професионалната адаптация на завършилите студенти в условията на училищната среда водят до съществени проблеми в системата на българското училищно образование. Сред тях са липсата на мотивация за професионално развитие на новопостъпили учители и трудната адаптация в условията на училищна организация”, обясни проф. Цоков.

От тази гледна точка основна цел на организираната кръгла маса е да фокусира вниманието на представителите на педагогическата общност – учители, директори, представители на РУО и МОН, представители на общински образователни администрации, университетски преподаватели, към ключовия аспект от професионалната квалификация на педагогическите специалисти, а именно – осъществяването на професионалната подкрепа и ролята на наставничеството в процеса на адаптация и развитие на учителите в образователните организации.

Основните теми, които ще се дискутират по време на националната кръгла маса в Пловдив, ще бъдат „Същност и функции на наставничеството в образованието“; „Формиране и развитие на екипи в позитивна образователна среда“ и „Оценка от резултатите на наставничеството на новоназначени учители“. Предвижда се като презентатори в отделните панели да се включат както университетски преподаватели, учители-наставници и директори, които да споделят положителен опит и иновативни подходи, прилагани в процеса на наставничество.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.