Пловдив изпревари Варна по население

В 205 населени места няма нито един жител

Жителите на София са колкото в следващите шест най-големи общини

Стара Загора е пред Русе

Пловдив изпревари Варна по население и е на второ място след София, показват данни на НСИ. Към края на миналата година населението в община Пловдив е малко над 321 хил. души, а жителите в община Варна е с близо 2 хил. по-малко.

Преди десет години ситуацията беше различна - Варна беше на второ място, а Пловдив на трето. Община Бургас запазва четвъртото си място в класацията с близо 195 хил. души.

При пето и шесто място в класацията на най-големите общини също има промяна. Стара Загора се изкачва с една позиция до пето място като изпреварва община Русе, която отива на шесто място. За 10-годишен период има промяна и на класираните на седмо и осмо място, като Сливен изпреварва Плевен.

Столична община е единствената с население над 1 млн. души, или по-конкретно 1,28 милиона, показват данните на НСИ. Населението на Столична община е колкото на следващите шест най-големи общини взети заедно - Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Сливен.

В страната има 256 общини, но населението само на осем от тях е над 100 хил. души. В тези осем общини живеят над 40% от населението на България. В страната има 205 населени места без нито един жител, като най-голям брой от тях са в областите Велико Търново (69), Габрово (68), Кърджали (9), Смолян (9) и Кюстендил (9).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България