Пловдив иска от държавата парите за частния терен на пл. „Централен“

Община Пловдив ще поиска от държавата 600-те хиляди лева за покупката на частния терен на пл. „Централен“ Тази идея залегна в бюджета на града за 2019 г. по предложение на съветничката от Патриотичния фронт д-р Лилия Учкунова, което беше прието от кмета Иван Тотев като вносител. Решението община Пловдив да купи терена от реститутите за 600 000 лв. беше взето на предишната сесия на Общинския съвет, но според д-р Учкунова парите трябва да даде държавата, защото това е централният площад на Европейската столица на културата.

Председателят на групата на БСП Николай Радев пък предложи кметът да поиска държавата да му прехвърли и магистрала „Тракия“ в отсечката между София и Пловдив – по линия на идеята на премиера Бойко Борисов общините да стопанисват околовръстните републикански пътища, за да не се плащат винетки, но ако ги поддържат. „Ще пътуваме до София без винетки и таксите за ползването на магистралата ще влизат в бюджета на Пловдив, но за сметка на това ще я ремонтираме за 200 милиона“, каза Радев. После обаче уточни, че не прави предложението сериозно, защото в БСП са взели решение да не подкрепят бюджета на Пловдив.

След 3 часа дебати и подобни шеги бюджетът беше гласуван с 31 гласа „за“, 15 „против“ и 1 „въздържал се“. През т. г. разходите на Пловдив ще трябва да се вместят в 342 039 020 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България