Пловдив обсъжда с дипломати от Далечния изток активизиране на взаимоотношенията в областта на културата

Заместник-кметът на Пловдив по културата и туризма Александър Държиков прие днес в заседателната зала на общината съветника по културните въпроси в посолството на Китай в София Гу Хонсин и секретаря на посолството Сюй.

В срещата, осъществена по инициатива на посолството от страната от Далечния Изток участваха още Кирил Велчев – изпълнителен директор на общинска фондация „Пловдив – 2019“, Виктор Янков – заместник-директор, отговарящ за международните връзки, Кръстьо Белев – председател на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, дългогодишен представител на страната ни в Генералното консулство в Шанхай и един от най-добрите познавачи на Китай, Катя Стайкова - Директор „Връзки с обществеността“ на клъстер „Тракия икономическа зона“, и Сабина Попова – представител на Българо-китайска асоциация за бизнес развитие в офиса в китайски град Шенжен, побратимен на Пловдив, както и представители на общинската администрация. Целта на визитата на дипломатите бе да бъдат обсъдени възможностите за взаимноизгодно сътрудничество и активизиране на отношенията в областта на културата между Пловдив и градове в Китай, както и възможностите за промотиране на Пловдив- Европейска столица на културата -2019 в Китай.

Заместник-кметът Александър Държиков запозна гостите с основните прояви – фестивали и големи значими събития от културния календар на община Пловдив, както и с механизма за кандидатстване за участие на артисти от чужбина и Китай. Той представи подробна информация и за структурата на община Пловдив, свързана с реализирането на културната стратегия на града, промотирането на културно –историческото наследство и развитието на туризма. Държиков представи и дейността на общинско предприятие „Туризъм“, зирекция „Култура и културно наследство“, Общински институт „Старинен Пловдив“, четирите регионални музея, ГХГ и други.

Представителите на фондация „Пловдив 2019“ пък разказаха за целите и задачите на фондацията, за това какво предстои в близко бъдеще и заявиха готовност за активно сътрудничество с посолството за осъществяване на съвместни инициативи. „Европейска столица на културата вече е световен проект“ – около това твърдение на международни експерти и дипломати се обединиха всички участници в срещата.

В контекст на това изказване, китайските гости споделиха, че вдъхновени от темата, страните от Североизточна Азия също са направили свое обединение за „културна столица“ и искрено се надяват през 2019, точно китайски град да бъде във фокуса и да си партнира с Пловдив. Бяха обсъдени различни идеи и възможности за сътрудничество, по реализацията на които бяха набелязани конкретни стъпки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България