Площад „Света Неделя“ с нова настилка 

Площадът около катедралата “Св. Неделя” ще бъде с подменена подземна инфраструктура и модерно осветление.

Ще бъде ремонтирано и трамвайното трасе, каза арх. Здравко Здравков

От студио “Фукас” ще запазят връзката с историята при реновирането на пространството

Модерно осветление за дърветата

Продължава работата по обновяването на площада около катедралата на Софийската митрополия “Света Неделя”, където ще бъде подменена цялата подземна инфраструктура, включително на трамвайното трасе. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков пред БНТ.

Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че улица “Съборна” ще е свързващо звено между Градската градина и бул. “Витоша”.

“За “Съборна” - крайната цел е тази улица да е свързващото звено между Градската градина и пешеходната зона по бул. “Витоша”. В момента проектът за нея включва подмяна на настилките през цялата “Съборна” от ул. “Алабин” до жълтите павета при ул. “Леге”", посочи арх. Здравко Здравков.

Както вече стана ясно, арх. Антонио Марселини от архитектурно студио “Фуксас” - Италия, които спечелиха конкурса в края на 2019 година, ще запазят връзката с историята на едно от най-емблематичните места в българската столица.

В проекта за обновяване на пространството на пл. “Св. Неделя” растителността е увеличена почти двойно. Има подобрение и по отношение на дизайна. Специални лампи ще насочват към дърветата, предвидено е и високо осветление, както и сухи фонтани.

При стартирането на проектните работи е направено пълно заснемане на подземната инфраструктура и това е част от промяната в проекта.

Коментари

Задължително поле