Повелителката на конете Йонка Максимова - за магията на Тодоровден и безвъзмездната помощ на деца

Шампионката ни по спортна езда стартира шеметната си кариера именно на Тодоровден

Йонка Максимова е сред бившите ни шампиони по конна езда. В спортната си кариера има големи постижения на републикански и международни турнири в страната и чужбина. Собственик е на конната база край Нова Загора и от повече от 25 години я предоставя безвъзмездно за деца, които страдат от церебрална парализа и от аутизъм. Приятелите й я сравняват с амазонка, наричат я Повелителката на конете. 

Конете и ездата учат децата на любов, търпение и грижа

"Децата общуват с конете, както с кучетата, както с котките и както с природата. Това е обстановка, в която ние - по-възрастните ги поставяме. Конете ни учат да бъдем търпеливи. Ще се изненадате как дори и най-буйните деца се променят  след като прекарат известно време между конете. Конете са спокойни животни, не търпят резки движения, силни шумове или забързаност. Това е първото, което научава едно дете в конюшнята. Да се движи бавно, спокойно и да внимава. И го научават не само заради инструкторите, а и по реакциите на конете около тях. Инстинктивното желание у децата да спечелят това огромно добродушно животно за приятел ги учи на търпение. Защото удоволствието от това един кон да ти се довери е несравнимо с нищо друго. Конете и ездата учат децата на истинска любов, трудолюбие чрез грижи, отдаденост, коректно отношение и най–вече на активност сред природата. У нас вече има достатъчно конни бази които предлагат туристическа езда, така че това да бъде още една форма на възпитание, спорт и общуване с тези прекрасни животни", казва Йонка за невероятна сила на конете.

В нейната база идват много български знаменитости, които се учат да яздят. Конете имат невероятната способност мигновено да отнемат отрицателната енергия, която понякога се трупа в ежедневието. За нея конете са символ на смелост, слава, скорост, издръжливост постоянство, силен дух, успех, бързина.

Доказано е, че който се е захванал с коне, не се отказва от тях, защото разбира колко много му дават, казва Йонка Максимова пред "Марица".

Днешният празник Тодоровден за нея крие особено очарование. Това е моментът, когато след дългата зима всеки грижовен стопанин иска да покаже новото си поколение коне, готови за стопанска работа или за езда. Това е началото за по-активна работа след дните на зимна подготовка. През студовете темпото е по-забавено, натоварването е по-малко и за предпочитане са заниманията в закрит манеж. Иначе конете обожават зимата. Няма по-голямо удоволствие за техните сухожилия - копитата им да са в снега и да галопират на воля.

Сега всяка конна база се е подготвила за участие в кушии (надбягвания) - любителски и професионални турнири, било то в дисциплината "прескачане на препятствия" или "надпрепускане".

Това е Парадът на конете, разказва Максимова. Семейният бизнес, професионалното развитие и ежедневието й са свързани с конете от момента и на докосването и до тях през 1994 г в Стара Загора. 

На всеки Тодоровден й се обаждат десетки хора, за да я поздравят и пожелаят здраве на нея, семейството й, и конете.

Откакто се помни, този ден е специален, защото нейният успешен първи старт е именно на Тодоровден през 1994 г в Стара Загора с кон Да Капо, и се класира на второ място. Йонка спазва всички обичаи и традиции, типични за района, сврзани с празника и предадени от дедите й.

На Тодоровден цялото семейство стават много по-рано от обичайното. Влизат в конюшнята, почистват конете, сплитат празнично гривите им и лъскат копитата. Слагат им нови юздечки и поставят най-гиздавата конна амуниция. Винаги украсяват входа на конните боксове с цветя и здравец. После раздават на съседите омесена пита - така се вярва, че ще осигурят здраве на конете и „добри очи" без уроки от завистници. За тяхната конеферма е важна плодовитостта на животните. За това коматите от обредния хляб им ги слагат за зоб и така съхраняват традицията.

Магията на Тодоровден

"Тодоровден го поставям наравно с Коледа и Нова година. Погледнете социалната мрежа за празника, няма град, махала, село, паланка, където да не се отбелязва с тържества, хора, кушии. И това е така, защото образът на коня е залегнал в българския фолклор - в песни, легенди, пословици, поговорки, гатанки и най-вече в приказките. Образите на кон и ездач в приказките за Крали Марко дотолкова са се слели, че не могат да се възприемат в народното съзнание поотделно", обяснява Йонка Максимова.

Според нея обаче покрай ефорията на празника пропускаме да се замислим, че има недохранени и гладуващи коне, жестоко малтретирани. Пропускаме да се замислим как конете помагат на деца със специфични нужди и да направим всички така, че тази терапия да е достъпна за повече семейства.

В Европа и по света конете са индустрия

Според справочника "Кой кой е в света на конете и къде да яздим в България?" има над 300 обекта за конна езда и спорт. Чуждите туристи дават луди пари за свободна езда в Стара планина, Родопите, Рила, Пирин. "В чужбина да яздиш свободно е лукс, а у нас това преживяване се практикува на воля. Организират се най-различни конни преходи и маршрути - от почасови до многодневни. А ние сме основоположниците на Конният туризьм в България", казва бившата състезателка.

Радостно е, че все повече хора имат желание за алтернативен туризъм, който включва и разходка с коне. Йонка обяснява, че в Европа и по света конете са индустрия. Само заплождането на една кобила би могло да струва хиляди евро. Подготовката на един кон за период от две години би вдигнала цената му от 250 до 500 000 евро. "А у нас час конна езда сред природата се предлага от 40 до 100 лева. И то е нищо в сравнение с ползотворната емоция, която ти дава конят като раздвижване, общуване, релакс, тонус, удовлетвореност и гордост", казва Максимова.

Среща с конете редица знаменитости

При Йонка Максимова правят първите стъпки в конния спорт много от българските знаменитости.Идвали са царското семейство Калина и Китин и Симеон Хасан. Двамата останали за две нощувки на конната база. С два различни коня Калина прескачала препятствия на пясъчния плац.

Йонка препоръчва на всички, които все още не са почувствали тръпката от конната езда, да го направят час по скоро. Да намерят начин и време да се запознаят по отблизо с конете и тогава ще почувстват какъв магнит са те, и как на повечето това ще се превърне в начин на живот.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура