Повечето чужденци минават транзит през страната

Чужденците, които минават транзит през страната ни вече са повече от тези, които идват в България. През февруари посещенията на чужденци в страната ни са общо 240,9 хил. Спрямо февруари миналата година посещенията на чужденци намаляват с 52,6%, обявиха от НСИ.

Срив има при всички видове посещения на чужденци. Тези с цел „почивка и екскурзия“ намаляват с 81,7%, служебните посещения на чужденци в страната са по-малко с 50,7%, а другите посещения, където влизат гостувания на роднини и транзитни преминавания през страната, са по-малко с 21,7%. Транзитните преминавания през България са 54,6% (131,5 хил.) от всички посещения на чужденци в страната. 

От общия брой чужденци, посетили България през февруари 2021 г., делът на гражданите от
ЕС е 40,7%, като те са с 56,4% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Има спад на посещенията на граждани от всички наблюдавани от НСИ страни с изключение на посещенията от Чехия, при които има ръст от 76,1%.

През февруари делът на посещенията на чужденци според целта им е, както следва: със служебна цел - 19,5%, за почивка и екскурзия - 16,4%, с други цели - 64,1% (тук влизат транзитно преминаване, гостуване и др.).

Пътуванията на българи в чужбина през февруари са 215,3 хил., което е с 46,3% по-малко от същия месец на миналата година, показват данните на НСИ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика