Повече от 3700 зрелостници се явиха на втора матура

Снимка: МОН; Архив

Най-много предпочетоха изпита по география – 1409

Общо 3715 зрелостници положиха днес втората задължителна матура по предмет по избор от сесията за август-септември, съобщават от министертво на образованието и науката.

Заявления подадоха 4826 младежи. Най-много се явиха на изпита по география – 1409, и по биология – 1367.  Нямаше желаещи за зрелостен изпит по френски и по италиански език.

Днес беше изтеглен вариант I от журналистката на вестник „АзБуки“ Зина Соколова. Изпитът беше разделен на модули. По четири от предметите модулите са два – по математика, по физика и астрономия, по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда. По всички останали модулите са три.

Изпитът започна в 8.00 ч. и продължи 4 астрономически часа, а за зрелостниците със СОП – 6 астрономически часа. Анулирани бяха 7 писмени работи в цялата страна – по две в Пловдив и в Пазарджик и по една в Казанлък, Търговище и Петрич. Част от тях са заради опити за преписване от традиционни „пищови“ или втори мобилен телефон.

Тестовете по всички предмети и ключ с верните отговори са качени на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН). Резултатите от държавните зрелостни изпити за сесията за август-септември ще бъдат обявени до 11 септември 2017 г.

Утре, 30 август 2017 г., ще се проведе държавният зрелостен изпит по желание, за който заявление са подали 11 младежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование