Повишава се данъкът върху недвижимите имоти

Снимка: Архив

Първо вдигане на местни данъци в Търговище от 10 години насам

Данъкът върху недвижимите имоти да се увеличи от 1 промил на 1,65 промила, гласува в четвъртък общинският съвет в Търговище. Корекция има и при данъка за възмездно придобиване на имущество, който от 2% ще стане 2,5%.

Вдигането на местните данъци е първо от 10 години насам в Търговище и цели осигуряването на повече средства за разширяване дейностите по инфраструктурата и благоустрояването, извън капиталовата програма, за подкрепа на детски градини и ясли, за които общината осигурява средства за издръжка и ред други дейности.

В реално изражение вдигането на данъка за имотите е минимално, съобщиха от администрацията, тъй като данъчните оценки са относително ниски в сравнение с други градове. За голяма част от имотите по селата то е в рамките на по-малко от 5 лв. годишно.

От местната администрация уточняват, че нивата на тези данъци, след вдигането им се приближават към средните за страната. Заедно с повишените данъци за превозните средства се очаква те да генерират около 1 млн. лв. допълнителни приходи в местния бюджет.

Такса смет се запазва на старите нива, въпреки увеличените разходи за сметосъбиране и чистене, допълват от общинското ръководство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България