Росен Желязков: Възможни са затруднения с доставките на пресни и сезонни продукти от чужбина Значително е намалял броят на пътуващите с влак, каза транспортният министър

Бразилски съд забрани на президента Болсонаро да говори срещу мерките за забавяне на пандемията

Цвета Караянчева: Красотата на българските народни носии винаги е стопляла душите ни

Климатологът Георги Рачев: Април идва с идеално време за коронавируса

Установени са контактните лица на починалите в Благоевград майка и дъщеря

Къщата музей на Алеко Константинов в Свищов е отворена за виртуални посещения

Над 2000 души от ресторантьорството в Търново са на борсата Затворените обекти в общината са над 300

Алисия пак с нова дуетна половинка (ВИДЕО)

В Индонезия мият зърната за плътен и неповторим вкус Процесът “гилинг басах” е традиция при обработката на кафе

В Бургас демонтираха пейките от градинките

В София предстоят обработки срещу комари и кърлежи

Премиерът: Моят приятел, бившият френски министър Патрик Деведжиян, почина от COVID-19

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат мерки за защита на гражданите и бизнеса

Скочиха цените на лимоните и джинджифила във Велико Търново Поскъпването е заради повишеното им търсене за профилактика срещу коронавируса

Брюксел готви промени в дългосрочния бюджет на ЕС до 2027 г.

Подаваме данъчната декларация за 10 мин. (обзор) Пуснаха предварително попълнените формуляри

Стартира автоматичното попълване на данни в данъчните декларации при подаването им по интернет.

Не са необходими служебни бележки

Можем да ползваме отстъпката от 5% до края на март

Подаването по интернет на годишните данъчни декларации за доходите отнема само 10 минути, показа проверка на вестник “Труд”. Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на граждани вече са достъпни в сайта на Националната агенция за приходи.

Хората, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) могат да влязат в профила си на сайта на НАП и да отворят формуляра за годишните доходи. Данните за получените доходи от заплати, граждански договори и хонорари вече автоматично са въведени. Във формулярите са попълнени и изплатените субсидии на земеделски производители, както и доходи от наеми за имоти, изплатени от юридически лица.

Хората, които нямат други доходи, само трябва да прегледат данните и да подадат декларацията. Добре е да попълнят във формуляра телефонния си номер и имейла си. Така, ако има проблеми, от НАП лесно ще се свържат с тях. Към декларациите не е необходимо да бъдат прилагани служебни бележки за доходите и документи от ТЕЛК.

Издаването на ПИК е безплатно и става във всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес на човека. Предварително попълнените данни от НАП са получени от справките, подадени от работодателите и самоосигуряващите се за изплатените от тях през 2019 г. заплати, хонорари и други доходи на граждани. Ако човек има други доходи, например от наем на имот, предоставен на гражданин, трябва сам да допълни данните в декларацията. Ако човек иска да ползва някое данъчно облекчение, също трябва да допълни съответното приложение.

Хората, които нямат електронен подпис или ПИК, могат да подадат данъчната си декларация на място в офис на НАП или да я изпратят по пощата. Крайният срок за подаване на декларациите е 30 април. Но ако декларацията бъде подадена онлайн и дължимият данък бъде платен до 31 март, се ползва отстъпка от 5% от налога за довнасяне.

 

За да няма струпвания на хора

НОИ: Ползвайте онлайн услугите

Проверявате стажа и дохода си електронно

НОИ призова хората да не правят опашки на гишетата.

Националният осигурителен институт призова потребителите да не се редят на опашки пред гишетата, а да ползват онлайн услугите на института.

Причината е епидемиологичната обстановка в страната.

От НОИ напомнят, че с персоналния идентификационен код (ПИК) хората могат да следят осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки. Ако им предстои пенсиониране, потребителите могат да проверят наличната информация за натрупания си осигурителен стаж и доход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си. В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, чрез своя ПИК могат дистанционно да видят дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено. Освен това имат възможността да проследяват постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното изплащане са вече налични в НОИ. С ПИК може да се подаде заявление по електронен път за извършване на редица административни услуги, да се зададе актуален въпрос или да се подаде сигнал или жалба, изискващи достъп до лични данни, чрез контактните форми.

На разположение на гражданите е и Контактният център на НОИ, като на единния телефонен номер (0 700 14 802) постъпват от порядъка на 5000 обаждания на ден.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.