Подновяват издирването на изчезналия сноубордист в района на „Картала“

Снимка: Архив

Планински спасители от Благоевград и София днес ще се опитат да влязат в района на лавината и да продължат издирването на 34-годишния сноубордист, който изчезна в неделя над ски зона „Картала“.

Условията в планината и към момента крият висока опасност и риск за  живота на спасителите поради което не е сигурно, че акцията по издирването на мъжа ще бъде подновена: 

„Ще направим лавинен профил да преценим доколко е възможно да се влезе в този улей, защото условията се влошават доста. Вчера е паднал нов 25 см сняг, който от вятъра е натрупан на още по-големи преспи. Периметърът от падналата лавина, в който е локализиран телефонът на  фрирайдъра, също е много голям, каза Георги Ботев, началник на отряда на планинските спасители в Благоевград.

„Този периметър е огромен, това е 80 до 100 на 100 метра. Днес е последното нещо, което можем да проверим, защото след затоплянето, което предстои в събота, вече става абсолютно невъзможно да се влезе там. Рискът става над 90 за влизащите в този район“, допълни той.

Ако и днес издирването не даде резултат: „След това може би чак след 2-3 седмици ще има възможност да се влезе, защото след затопляне с толкова много сняг е абсолютно опасно за всеки, който влиза“, каза Ботев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България