Подозират умишлен палеж на гора в Старозагорско (Обзор)

Снимка: Министерство на отбраната
Военни се включиха в гасенето на гората до старозагорското село Дълбоки.

Пламъците на 300 метра от къщите на село Дълбоки

Огнеборец пострада в Русе

Червен код за пожари в Източна България

Червен код за пожари е обявен утре в цяла Източна България, след като в събота и неделя на няколко места пламъци изпепелиха големи територии. На места рискът е екстремален, заради горещото време и силния вятър, предупредиха огнеборци.

През последните две денонощия над 30 дка гора бяха изпепелени в с. Дълбоки, Старозагорско. Огънят е тръгнал в борова гора в местността Сечен Камък над селото и внезапно се разпрострял на голям фронт, заради което експерти се съмняват, че пожарът е умишлен. Пламъците стигнали на 300 метра от североизточния край на селото. Особено драматична е била ситуацията в нощта срещу неделя, защото вятърът обърнал стихията към къщите.

75 пожарникари и доброволци са се включили в гасенето на изключително труден непроходим терен, където не може да се качи техника. От Министерство на отбраната съобщиха, че 24 военнослужещи и техника от 38-ми батальон на Втора механизирана бригада също са се включили в борбата със стихията.

“Най-сложното е теренът. Той е труднодостъпен, никъде няма възможност на целия периметър да се работи с вода, което ни е основният тактически способ. Налага се всичко да се действа на ръка с лопати, бавно и с подсигуряване. Затова извикахме и повече хора, за да сме сигурни, че ще успеем, тъй като фронтът като разстояние е доста голям”, заяви комисар Стоян Колев от регионалната пожарна в Стара Загора.

През 2007 г. на същото място пожар унищожи над 30 000 декара горски масиви. Тогава Русия изпрати самолет да участва в гасенето. Мястото отново беше залесено, а 13 г. по-късно пламъците лумнаха с нова сила.

Огнеборец пострада при пожар в Русе. Пламъците тръгнали от суха трева близо до жп линията и главния път за София. Пет екипа на пожарната часове наред гасили огъня, за да не допуснат да бъдат засегнат и кварталите. По първоначална информация причината за запалването е човешка небрежност.

В Хасковско

Евакуираха село заради косачка 

300 декара гори и селскостопански постройки изгоряха в Хасковска област, където за утре също е обявен червен код за пожари.

Пожарът тръгнал от двора на 40-годишен мъж от село Светлина, община Тополовград. Той почиствал с косачка, от която излязла искра и подпалила сухите треви наоколо. Заради горещото време и вятъра пламъците бързо се разпространили. Мъжът сам подал сигнал на тел.112.

При гасенето се наложило много от по-възрастните хора да бъдат евакуирани от селото. Сред тях била и 84-годишната Йорданка Златева, която каза, че се страхува да се прибере, защото пламъците на два пъти стигали до къщата й.

Въпреки че огънят е локализиран и спрян, на място са останали пожарни екипи, които да предотвратят повторно разгаряне.

Коментари

Задължително поле