Подпаленият кран от паметника пред НДК помагал в Хитрино след трагедията

изгорял кран - НДК

Причинените щети са за около 1 млн. евро

Рано тази сутрин е бил подпален 150-тонния кран, който премахва елементите от паметника "1300 г. България". Затова демонтажът на конструкцията ще бъде спрян временно, предаде БНТ.

Рано тази сутрин около 3 часа е започнал пожарът. Той е бил бързо овладян. Няма пострадали. Щетите по самия кран са големи. От общинската фирма, която го е наела предполагат, че те са на стойност около 1 млн.- евро. Цялостните щети тепърва ще бъдат оценявани от застрахователната компания

От фирмата предполагат, че кранът на практика е напълно неизползваем, в следствие на което ще бъде изтеглен от тук. По време на пожара от съоръжението са изтекли хидравлични масла и гориво, но те в последствие са били измити.

Ивайло Иванов, експерт от общинска фирма "Софинвест": Този кран трябва да бъде отстранен от площадката. За целта трябва друг кран да дойде, да го преместим и да се продължи демонтажът на паметника.

Това ще се случи в срок около една седмица. Няма информация дали пожарът е бил умишлен. От полицията работят по всички версии.

Пред паметника имаше протести против демонтажа му.

От общинската фирма, която е наела крана, съобщават, че той е работил в Хитрино след трагедията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България