На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Подредиха изложба с картини на Никола Гюзелев в Павликени

Подредиха изложба с картини на Никола Гюзелев в Павликени. Експозицията е в местния Исторически музей. Изложбата включва 17 маслени платна и 3 графики – портрети и автопортрети, създадени от великия оперен бас и почетен гражданин на Павликени.

Изложбата е съвместна инициатива на Община Павликени, фондация „Никола Гюзелев“ и Исторически музей – Павликени. Идеята за нея се заражда още през 2009 г. при разговор между известния певец и директора на музея Нели Цонева. Тогава почетния гражданин на Павликени дал съгласието си, но до експозиция така и не се стигнало.

Откриването ще бъде допълнено и от камерен концерт. В него ще участват солистите от Софийска опера – Радостина Николаева (сопран), Бисер Георгиев (бас) и двама пианисти – Йоланта Смолянова и италианецът Серджо Олива.

Различни събития през 2019 г. почитат петата годишнина от смъртта на Гюзелев. През есента ще бъде организирана изложба с негови картини и в Рим.
Тази година отново беше бъде връчена Международната награда „Никола Гюзелев“, на която Община Павликени е спонсор. Наградените са Цветелина Василева (сопран), Георги Киров (бас), маестро Донато Ренцети (диригент) и Любомир Йорданов (сценограф). „Международната награда се учреди, за да се поддържа паметта за нашия голям оперен артист, който е прославил българската култура и оперното белкантово пеене по целия свят. Гюзелев е бил оценен не само в италианския, но и във френския и руския репертоар в различните му амплоа“, каза съпругата му Анна-Мария Гюзелева.

„Благодаря много за съдействието и сътрудничеството, което започна преди години с Община Павликени“, каза Анна-Мария Гюзелева и припомни дейностите, които са организирани в последните години. През 2016 г. Летният театър в града беше именуван на големия оперен певец. Ежегодни оттогава са оперните концерти на откритата сцена.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.