Подстригани мисли

Не е истински мъж тоз, който до 35 г. не е станал депутат

И вие ли за подстригване? А, брадата само ще оформяте, аха – ами да, модерни са тия бради, забелязват се, напоследък като ходя по улиците, все едно с училищните портрети от гимназията се разминавам. Току ме подмине я Каравелов, я Икономов, а Ботев го срещам под път и над път... С час ли сте? Аз имах час сутринта, но не можах да изляза от офиса, че шефът беше там.

Много топло стана тия дни, не мислите ли? Побърка се това време, то и хората се побъркаха, ама времето пък съвсем – ту горещо, ту студено. Да знаете, брадата много ви отива. На колко сте? На 35? Аха... И как е в парламента, имате ли си някое законопроектче? Не сте депутат? Защо? Не че е моя работа, нали, понеже не се познаваме, но ако позволите– какво чакате? По-млад няма да ставате! Все пак не сте първа младост, а мъжете имат едно основно призвание в живота, просто природата така е предопределила - всички след 30-тата си година трябва да са станали поне депутати. Може и да сте на 35, но с тая брада изглеждате почти на 40, ако бях на ваше място, щях да започна да планирам кампанията си веднага! Часовникът тиктака! Тик-так, тик-так! Мислите, че ще имате достатъчно време, но една сутрин ще се събудите и ще установите, че сте изтървали последния влак! А и толкова много неща могат да объркат ситуацията, все пак няма цял живот да сте на 35! Наистина не искам да ви се бъркам, но просто трябва да знаете, че нямате време!

В крайна сметка, всички мъже си имат роля в тоя живот. Мъжете, които дори не са се опитали да се кандидатират за депутат, вървят срещу майката природа. Насилват естественото, отказват се от отредената им биологично роля, и заради какво? Заради някакви отнесени идеи или от чист егоизъм, понеже не искат да си развалят комфорта. Обаче от мен да знаете - ако не го направите, един ден ще се обърнете назад и ще осъзнаете, че животът ви е бил пуст и безмислен. Пропилян, защото когато е трябвало, не сте направили решителната крачка да се сдобиете ако не с депутатски имунитет, то поне с длъжност в някоя междуведомствена комисия, някой координационен съвет към някое министерство... Знам, знам, вие младите сега все отлагате тоя момент, понеже ви се иска да сте свободни, да пътувате по света, да купонясвате, оправдавате се, че продължителността на живота е по-висока, сякаш това има значение за факта, че утре няма да сте на 35.. Още повече, че и трийсет и пет вече е късна възраст! От тук нататък всички опити ще бъдат рискови и за вас, и за бъдещото ви поприще...

Както казах, не искам да се меся, но не мислите ли, че животът ви ще е пропилян, ако не разполагате с място в парламента? Аз може да съм за вас просто една непозната, но това не може да ме спре да ви кажа, че един ден ще погледнете назад към живота си и ще осъзнаете, че сте постъпили глупаво, отказвайки се от най-големият дар, който Вашият пол е получил от Вселената!

Знам, че в момента се наслаждавате на безгрижието, знам какво искате вие младите, онова там дето ви го казах одеве – да сте свободни и да пътувате по света, да имате избор, но когато станете на 55, ще съжалявате, че не сте създали закон, който да се грижи за вас на старини, повярвайте ми.

Какво казвате, че не си падате по политиката? Това го чувам от все повече и повече мъже. Еманципация, глупости на търкалета. Защо мислите, че Бог ви е дал тези тесни бедра и чудесен ханш, ако не и за носенето на син костюм с тесни панталони?

Пък и който и да питате, ще ви каже - дори ако имате чувството, че не сте готови за отредената ви от природата роля, всичко ще се промени в момента, в който първият ви спонсориран законопроект се появи на бял свят....Това е най-удивителното нещо – целият Ви живот се променя в този момент! Всичко, което сте били преди появата му, остава на заден план. Може дори да забравите какъв сте били преди подписването на вашия закон!

А и нали Ви виждам що за човек сте – изглеждате като някой, който се справя и с другите закони, което означава, че това ви идва отвътре, съвсем естествено. Няма защо да се притеснявате дали ще се справите, то е едно и също, само дето като ги пишете и са си лично Ваши, е сто пъти по-добре.

Разбира се, ще трябва да понесете и някои несгоди. Има си и жертви, не ме разбирайте погрешно. Ще има безсънни нощи, разходи за избиратели, вътрешноведомствени скандалчета, скъсани страници, натиск от лобита, отложени пленарни заседания, изобщо, типичните проблеми на отглеждането на законопроект... Но хайде сега, няма да сте първия, а и дните са дълги и циклите на избори са къси, както се казва. Веднъж като го направите, после ще Ви е като втора природа. А и за родителите си помислете! Те са прекарали целия си живот с надеждата, че един ден ще ги дарите с нова пенсионна реформа!

Гледам ви и се чудя – такъв хубав, здрав, млад мъж, не един, три законопроекта може да роди! Тая държава има нужда от спасяване, има нужда от истински българи, които да раждат истински български закони! То, понякога, може и да не се получи от първия път, че дори и от втория, имам например един братовчед, който се кандидатира в продължение на години и години, но той просто нещо не става, твърде са му либерални възгледите. Да не би и вие да сте либерал? Не че искам да любопитствам, но каква ви е политическата ориентация? Понякога от това много зависи. От друга страна, дори да сте либерал, винаги има план Б, стига да го искате. Така де...

А женен ли сте? Да? И кога смятате да имате деца?

Коментари

Задължително поле