Подсъдим за убийство поиска детектор на лъжата

На заседанието в Бургаския окръжен съд Попчето криеше лицето си с черен шал.

Петър Попчето се крил с месеци в София и се кълне, че не е убил бездомник

Жесток побой беляза с кръв лятото на 2016 г. в Бургас

Делото започна в Бургаския окръжен съд

“Искам детектор на лъжата, за да докажа, че съм невинен и казвам истината.” Това заяви пред съда Петър Попчев, по прякор Попчето, обвинен в жестоко убийство на 36-годишния бездомник Николай Г.

Делото тръгна в Бургаския окръжен съд преди дни и ще продължи на 4 март. Попчев иска да докаже, че не е причинил смъртта на Николай, че не го е ритал свирепо и жестоко, а че това е направил техен познат.

Драмата, която потресе морския град в началото на летния сезон преди четири години, се разигра в градинката до Бургаската жп гара на 19 юни 2016.

Пострадалият Николай, с прозвище Шопа, бил от софийското село Габра, община Елин Пелин, оттам идвал и прякорът му. От известно време Шопа се подвизавал в Бургас. Бил безработен и се надявал, че лятото, на морето, има повече шансове да изкара някой лев, ако се хване на работа. Дните минавали, работа нямало, нямал и подслон. Започнал да рови по казаните с боклук, сприятелил се с братя по съдба - клошари и хомосексуалисти, които редовно се събирали и да нощуват в градинката до Старата поща.

В ранните часове на фаталния ден Попчев бил пред магазин “Стего” на улица “Булаир” заедно със своя приятел Г. Д. Двамата пиели бира, когато към тях се присъединил Тихомир Д. - бегъл познат на Попчето. Тримата се разговорили и Тихомир споделил, че има проблем с Николай Шопа. Описал го като клошар, който обичайно нощува в градинката до Старата поща. Тихомир се оплакал, че по-рано същата вечер между него и Шопа отново възникнал спор за пари, като Николай му викал: “боклук”. Попчев се ядосал и решил да раздаде правосъдие. Питал къде спи Шопа и всички се запътили натам.

Пристигайки, видели Николай Г. в компанията на травестит, който бил с руса женска перука. Според обвинението Попчето попитал Тихомир кой от двамата е Шопа, дръпнал го и казал: “Тръгвай, за да не те започна тука”.

Попчев и свидетелите Тихомир и Г. Д. почти насила завлекли Шопа до съседната градинка край жп гарата. В един момент спрели между две обърнати една срещу друга пейки и разправията започнала. Попчев не искал да говори, а ударил няколко юмрука на Шопа и го повалил на земята. Шопа опитал да се подпре на едната ръка, но Попчето започнал да го рита в главата и Николай Г. останал да лежи в локва кръв. Въпреки че видял кръвта, биячът продължавал да рита жертвата. После тримата взели чантата на Шопа и си тръгнали. Пътьом я преровили, но след като не открили пари, я изхвърлили в контейнер за смет на ул.”Булаир”.

Случаен минувач през градинката видял мъж да лежи между пейките и се обадил на 112. Николай бил откаран болница, където към в 6,40 сутринта починал.

Започнало разследване на убийството, а Попчето изчезнал от Бургас. Той бил обявен за издирване и през есента на 2019- година, бил засечен и арестуван в София. Пред съда, той заяви, че не се е крил и отрече да е извършил зверството, довело до кончината на несретника.

“Доколкото четох в обвинителния акт, Николай е убит с ритници в лицето. Аз не съм го ритал нито в лицето, нито където и да е. Рита го Тихомир, а аз дори му казах да спре. Аз изобщо не трябва да съм обвиняем и да съм тук. Не съм се укривал и никой не ме е търсил”, заяви в съда Попчев. Въпросният Тихомир не е привлечен като обвиняем, а е само свидетел. Три години разследване е било нужно след случилото се, за да се установи, че фаталните удари и ритници, довели до смъртта на Николай, са именно на Попчето, казаха криминалисти.

Майката и сестрата на Николай - Катерина и Симеона, предявиха граждански иск за кръвнина съответно от 200 хил. лв и от 130 хил. лв. Според прокуратурата, убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Делото се гледа по общия ред и Попчето може да получи най-високата присъда по българския закон - доживотен затвор без право на замяна.

 

Градинката до жп гарата има мрачна слава

Градинката до жп гарата в Бургас, както и другата - до Старата поща, се славят като свърталища на проститутки, крадци и хомосексуалисти. Полицията непрекъснато “прочиства” района, но “обитателите” се връщат отново и отново. В по-близката до пристанището градинка, където е убит Николай Шопа са си намирали белята много чужди моряци. От години бургазлии помнят случай с матрос от далечна страна, който в градинката срещнал ефектна дама и се влюбил в нея. Станали си много близки, легнали си на една от пейките, но на сутринта морякът се събудил сам без пари и документи. След като се оплакал в полицията било разкрито, че въпросната дама е мъж, облечен като жена. Травеститът подмамвал мераклии за платена любов и ги обирал, но на другия ден почти всички си траели, а само влюбеното моряче се оплакало.

Коментари

Задължително поле