Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 25 януари 2020

На 25 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 25.01.2020

Пълният отказ от алкохол повишава риска от дeменция Умерената консумация пък го намалява

Най-малко четирима загинали при земетресението в Турция

Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Акт за административно нарушение на издателите на осъвременения вариант на „Под игото“

Вижте кой е в първата десетка на „зелените“ милиардери Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика

Борис Джонсън подписа споразумението с ЕС за Брекзит Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Турция (ВИДЕО)

Училища затварят в половин България

Боливия прекратява дипломатическите отношения с Куба

Връщат размера на налога за хазарта (обзор) Обрат в облагането на игрите на късмета с нов законопроект

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Говорителка на Тръмп: Следващата седмица трябва да приключи процесът по импийчмънт

Поети и белетристи заедно на рецитал

Рядко в литературната практика у нас бихме могли да присъстваме на литературно четене на разказвачи. Обикновено те са пренебрегвани с мотива, че публиката не би могла да издържи четене на разкази или есета. Какво остава за откъси от романи! Съюзът на българските писатели обаче зададе нов тон в литературната събитийност, провеждайки трето по ред представяне на издадените от „Български писател” антологии „Пеещо дърво” (поезия, 550 стр.) и „Иде ли?” (проза, 650 стр.), посветени на 105-годишнината на организацията и включващи 515 поети и 220 белетристи.

Литературната вечер събра на 6 февруари в Българския културен център в София известни писатели, сред които бяха: Георги Константинов, Надежда Захариева, Николай Стоянов, Петя Йотова, Надя Попова, Христо Славов, Димитър Христов, Сергей Комитски, Бойко Беленски, Хайри Хамдан, Виктория Катранова, Светозар Аврамов, Анелия Янковска-Сенгалевич, Мая Панайотова, Нели Горанова, Тодор Костадинов, Татяна Костова. Всички те осъществиха импровизиран литературен микс чрез техни стихове и разкази.Гости на проявата бяха поетите-преводачи Румяна Захариева (Германия) и Виктор Мелник (Украйна).

Събитието се водеше от Боян Ангелов – председател на СБП. Присъстващите бяха приветствани от писателя Христо Славов – собственик на Българския културен център: „Тази вечер присъстваме на едно сериозно събитие. С всеки изминат ден ние четем страница след страница от тези стойностни книги – в това число и от класическото наследство, и от пишещите днес колеги. За мене това означава овладяване на повече литературна територия, проникване в мотивите на съставителите. Голяма отговорност е да бъдеш между две корици с класиците на българската литература. Считам, че тези сравнения за заложени от редколегията и са защитени по някакъв начин”.

За принципа на съставителство и критериите за подбор на творбите и авторите говориха Благовеста Касабова и Анжела Димчева
(съставители и редактори).

„Два месеца след излизането на книгите вече се чуха и критически оценки за тези две издания, в това няма нищо лошо – винаги е нужно да знаем къде се намираме и какво сме направили” – каза Боян Ангелов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.