Израелски изтребител нанесе въздушни удари по източната част на Ивицата Газа

На 21 февруари 2019 да почерпят

Турция: Европа се нуждае от съвременни миграционни политики

Франция глоби банка с 4,5 млрд. евро

Тръмп ускорява АЕЦ-овете за Саудитска Арабия Белият дом няма да търси гаранции от Рияд за ядрени оръжия

Задържаха бившия председател на македонския парламент Трайко Веляноски по искане на спецпрокуратурата

Партньорката на сръбския премиер Ана Бърнабич роди момче

Силно земетресение разтресе Турция, усети се и в Пловдив

Властите във Венецуела отмениха полети и затвориха ГКПП заради заплахите за външна намеса

Кайли Дженър: Нямам нито една пластична операция (СНИМКИ)

Умира аптеката, която работи като бакалия 1831 обекта нямат готовност за нововъведения

Скопие – център на шпионажа срещу Белград Обвинението хвърли сръбският министър на отбраната

АПИ: Между 23 и 24 часа на 20 февруари ще има профилактика на платформата за продажба на е-винетки

Внезапно почина бизнесменът Пламен Минчев

Цензурата узаконена от българския парламент Депутатите отхвърлиха президентското вето върху промените в Закона за личните данни (обзор)

Поети и белетристи заедно на рецитал

Рядко в литературната практика у нас бихме могли да присъстваме на литературно четене на разказвачи. Обикновено те са пренебрегвани с мотива, че публиката не би могла да издържи четене на разкази или есета. Какво остава за откъси от романи! Съюзът на българските писатели обаче зададе нов тон в литературната събитийност, провеждайки трето по ред представяне на издадените от „Български писател” антологии „Пеещо дърво” (поезия, 550 стр.) и „Иде ли?” (проза, 650 стр.), посветени на 105-годишнината на организацията и включващи 515 поети и 220 белетристи.

Литературната вечер събра на 6 февруари в Българския културен център в София известни писатели, сред които бяха: Георги Константинов, Надежда Захариева, Николай Стоянов, Петя Йотова, Надя Попова, Христо Славов, Димитър Христов, Сергей Комитски, Бойко Беленски, Хайри Хамдан, Виктория Катранова, Светозар Аврамов, Анелия Янковска-Сенгалевич, Мая Панайотова, Нели Горанова, Тодор Костадинов, Татяна Костова. Всички те осъществиха импровизиран литературен микс чрез техни стихове и разкази.Гости на проявата бяха поетите-преводачи Румяна Захариева (Германия) и Виктор Мелник (Украйна).

Събитието се водеше от Боян Ангелов – председател на СБП. Присъстващите бяха приветствани от писателя Христо Славов – собственик на Българския културен център: „Тази вечер присъстваме на едно сериозно събитие. С всеки изминат ден ние четем страница след страница от тези стойностни книги – в това число и от класическото наследство, и от пишещите днес колеги. За мене това означава овладяване на повече литературна територия, проникване в мотивите на съставителите. Голяма отговорност е да бъдеш между две корици с класиците на българската литература. Считам, че тези сравнения за заложени от редколегията и са защитени по някакъв начин”.

За принципа на съставителство и критериите за подбор на творбите и авторите говориха Благовеста Касабова и Анжела Димчева
(съставители и редактори).

„Два месеца след излизането на книгите вече се чуха и критически оценки за тези две издания, в това няма нищо лошо – винаги е нужно да знаем къде се намираме и какво сме направили” – каза Боян Ангелов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.