Пожар в атомна централа в Украйна

Снимка: Архив

Няма повишение на нивото на радиация

Пожар е избухнал вчера вечерта в АЕЦ Ровно в Западна Украйна и е довел до спиране на един от нейните реактори, обявиха днес украинските власти, уверявайки, че нивото на радиация не се е повишило, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пожарът в АЕЦ, разположена на около 300 км от Киев, бил овладян за един час. Той избухнал в електрически трансформатор и е задействал системата за защита на реакторите. Трети реактор после е бил спрян, каза говорителка на украинската агенция за атомна енергия Енергоатом. "Нивото на радиация не се е увеличавало", допълни говорителката.

Започнало е разследване за причините за пожара. Според международната класификация на инцидентите в атомни централи, случилото се в АЕЦ Ровно е от нулева степен, се казва в изявление на Енергоатом.

АЕЦ Ровно има четири реактора. Днес Трети реактор продължава да не работи заради подмяната на подпалилия се вчера електрически трансформатор.

В Украйна има четири действащи АЕЦ с общо 15 реактора. Те доставят около 50 процента от електричеството на страната.

През 1986 г. в Украйна стана най-голямата ядрена катастрофа в историята на ядрената енергетика. Тогава при тест се взриви един от реакторите на АЕЦ Чернобил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа