Поискана е еднократна помощ за 365 първолаци в Сливен

Снимка: Архив

365 заявления за отпускане на еднократна помощ за първокласник са подадени в Сливенска област до 25 юли, съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Най-много са заявленията в най-голямата и в най-малката община от областта: 227 за Сливен и 74 за Твърдица. В Нова Загора и Котел за еднократно подпомагане в размер на 250 лева са кандидатвали родителите или настойниците съответно на 35 и 29 първокласници.

От социалната дирекция уточниха, че документи ще се приемат до 15 октомври. Ако детето не можеда започне училище по здравословни причини, удостоверени с протокол на лекарска комисия, заявление-декларация може да бъде подадена не по-късно от 6 месеца от началото на учебната година.

Помощта се предоставя, ако доходът на член от семейството в предходните 12 месеца равен или по-нисък от 450 лева. Целева помощ получават и децата с трайни увреждания, с един жив родители или настанени в семейства на роднини, близки и приемни родители, без значение от дохода. Ако детето не постъпи в училище или не посещава редовно учебните занятия до завършването на първи клас, помощта се възстановява на държавата, казаха още от дирекцията в Сливен.

Коментари

Задължително поле