Правят аутопсия на Шабан Шаулич Има неяснота около смъртта му

Парламентът пред политически колапс От БСП искат рестарт с ново Народно събрание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 февруари 2019

Икономът на Ким пратен във Виетнам Подготвя срещата САЩ-КНДР

Четирима ранени при нападение с нож в Марсилия

Над 700 аптеки в страната няма да работят утре в знак на протест

Затварят за ремонт улица „6-и септември“

Двама кредитори искат фалит на „Евроманган“ Работници настояват за прекратяване на концесията на неработещата мина

Пишат нов вариант на „бонус-малус“ Шефът на КФН Карина Караиванова отива в ЕБВР

Депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова: В края на този мандат възнагражденията на педагозите ще са два пъти по-високи, спрямо 2017 г. В Павликени народният представител посети ДГ „Слънце“, разговаря със земеделски производители

Почетоха паметта на Левски в Сърбия

Румен Радев: Портретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика, попита президентът

Журито на „Мастършеф“ тества хоби-готвачите в нова кухня Шеф Андре Токев, шеф Петър Михалчев и шеф Силвена Роу показаха умения на световна класа

383 случая на агресия срещу медици през 2019 г. Пет са ефективните присъди от 2011 до 2018 г.

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 20 февруари 2019

Показват за първи път статии и фейлетони на художника Борис Денев Уникалната изложба ще бъде представена в Художествената галерия във Велико Търново, която носи името на твореца

Подготвят уникална изложба в Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново, с която ще бъден почетен рождения ден на нейния патрон. Борис Денев е един от най-разпознаваемите български художници, известен със своите пейзажи, както и някои портерти и фигурални композиции.

На 12 февруари в Старата столица ще бъде открита експозиция в която за пръв път ще бъдат показани негови фейлетони и статии, публикувани на страниците на различни издания в периода между двете Световни войни. Успоредно с това ще бъдат представени и рисунки на именития творец. В своите публикации, той засяга теми на обществения живот, повлияни от динамичните събития от 30-те години на ХХ-век. Освен събитията около войните, Борис Денев разглежда и проблеми свързани с градоустройството, изкуството, грамотността и правописа – неща свързани с личния му живот. Художникът обръща особено внимание на унищожаването и обезличаването на малките градчета по Черноморието и родното Търново. Друг акцент в неговите публикации са опитите по онова време за замяна на чужди названия с български.

Борис Денев е роден в Търново на 7 февруари 1883 година, той се изявява като самоук художник през 1909 г. с първата си самостоятелна изложба. През 1909 – 1914 г. специализира живопис в Мюнхен при проф. Лео фон Льофтц, Карл фон Маар и Анджело Янк. Става доброволец в Балканската война. През 20-те години на миналия век работи известно време в Италия.Бил е учител в Първа мъжка гимназия в София, а от 1931 г. се отдава на свободна практика.

Членува активно в дружеството „Родно изкуство“ и участва в организирането на няколко наши изложби в чужбина, включително в качеството на комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942 г.

След Деветосептемврийския преврат на 1 ноември Борис Денев е арестуван от новата власт. След пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер е освободен, без да бъде съден. Изключен е от Съюза на българските художници. През 1956 г. Борис Денев е възстановен в СБХ, а през 1967 г. е напълно реабилитиран и удостоен със званието „Заслужил художник“, но едва през 1980-те години СБХ организира негова изложба.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.