18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Показват швейцарското ножче на багерите Автосалонът предлага премиери на 7 дебютиращи у нас коли и феноменални отстъпки

Пътните машини щадят въздуха от замърсяване

“Швейцарското ножче на багерите” е една от атракциите на Международния технически панаир, чието 74-то издание започна вчера в Пловдив. Става дума за багер, на който точно както от швейцарското ножче изскачат ножички, пилички, тирбушони и т. н. може да се монтират всякакви “приставки” за градски ремонти. “Имаш чук на багера, но ако има наводнение, може да се монтира помпа, както може да се сложи всякакъв друг инструмент. Ако една община може да си позволи само една машина, тази трябва е”, обясни представителят на английската фирма производител Диян Петров.

Строителна техника от ново поколение заема голяма част от изложбените площи. Новите машини за пътно и градско строителство са хибридни или само на ток, което ги прави особено подходящи за работа в населените места, защото се спестява замърсяването с вредни емисии.

По традиция най-голям брой посетители привлича автосалонът. Тази година на панаира премиера правят 7 коли, които клиентите могат да видят за първи път у нас.

Сред тях е фейслифтът на Honda HR-V. Колата е с подобрен бензинов двигател, още по-богато оборудване и освежен дизайн. Първият предназначен за Европейския съюз 7-местен SUV на японската марка Lexus също се показва за първи път. “Всички нови коли ще се предлагат по време на панаира с феноменални отстъпки”, обяви Ивайло Жеглов, организатор на автосалона, който т. г. носи наименованието “Ауто сити Пловдив”.

Десет са специализираните изложби по време на панаира. Отново най-големи са “Машиностроене” и “Стройтех”, тъй като представят много широк кръг изделия с приложение и в индустрията, и в бита. Съществено увеличение на броя на фирмите отбелязват изложбите “Елтех” и “Енеко” – съответно с 36% и 23%. През последните години скорост набира и изложбата “Акватех”, защото проблемът за чистотата на водата става все по-важен за обществото, а тя показва решения за предприятията, за общините и за дома.

Участниците тази година са над 550 от 35 държави. До 29-ти септември се очаква панаира да посетят близо 30 000 гости. Изложбите са отворени всеки ден между 9 и 18 часа, а в събота ще затворят в 14 часа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.