Поканиха Тръмп на изслушването за импийчмънт

Снимка: Архив

Камарата на представителите покани президента на САЩ Доналд Тръмп да присъства на заседанието за импийчмънт на 4 декември, се казва в писмо до президента от ръководителя на Комисията Джеролд Надлер.

По-рано Тръмп не изключи, че ще даде показания в Конгреса като част от разследването за импийчмънт.

"Ако искате да присъствате на изслушването, моля, информирайте комисията възможно най-скоро, но не по-късно от 6 (часа) на 1 декември 2019 г.", пише Надлер до Тръмп в писмо, публикувано от комисията.

Той също така поиска от Тръмп да реши дотогава за адвоката, който ще представлява президента в комисията. "Припомням ви, че участието на президента и неговия адвокат в миналото не беше описано от комисията като право, а като привилегия и знак на любезност от страна на Конгреса", добави Надлер.

"Въпреки че ви каним на тези изслушвания, ви напомняме, че ако продължите да отказвате да ни предоставяте свидетели и документи... тогава председателят има право да предприеме подходящи мерки", заключи ръководителят на комисията.

Изслушването, наречено "Конституционни основания за импийчмънт на президента" е насрочено за 4 декември, съобщиха от комисията.

Повод за започване на процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп стана негов разговор с украинския президент Володимир Зеленски, в който Тръмп е искал от колегата си да разследва сина на Джо Байдън. Бившият американски вицепрезидент е кандидат за държавен глава.

Коментари

Задължително поле