Поклон пред подвига на героите на София

Йорданка Фандъкова отбеляза и ролята на посланиците по онова време на Франция, Италия и Автстро-Унгария В храма “Света Неделя” бе отслужен благодарствен молебен от епископ Поликарп за 143-та годишнина от Освобождението на София, на който присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов.

Благодарност за саможертвата 

Чествахме 143 години от Освобождението на столицата ни

С благодарствен молебен, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп бе отбелязана 143- та годишнина от Освобождението на София. На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Тодор Чобанов.

“На 4 януари отбелязваме 143 години от Освобождението на София. На този ден войските на генерал Гурко заедно с българските доброволци, влизат в нашия град. Точно тук в църквата “Света Неделя” е отслужен Тържествен молебен и по -малко от година след това градските власти взимат решение този ден да се отбелязва тържествено”, заяви по време на тържествения молебен кметът на София Йорданка Фандъкова.
Заради противоепидемичните мерки не се състоя традиционното шествие.

“Службата в памет на загиналите войници и офицери се проведе, за да се поклоним пред техния подвиг и саможертва и да предадем тази благодарност на децата си, защото преди 143 години коренно се променя съдбата на нашия град”, каза Фандъкова. Столичният кмет припомни, че само след една година София става столица на България. Фандъкова отбеляза и факта за ролята на посланиците по онова време на Франция, Италия и Автстро- Унгария, които спасяват София от опожаряване.

Коментари

Задължително поле