Покрива ли шефът на СГС своя политически другар Тома Белев?

Призовкарите на Калоян Топалов не могат да намерят Тома Белев вече три месеца – макар офисът на втория да е на 10 минути от Съдбената палата и самият той да се е явявал поне веднъж в съда.

След две съдебни решения, Тома Белев е на път да бъде отстранен от ръководството на Асоциация на парковете в България. Ако трябва да сме точни, този „път“ е дълъг точно 800 метра по протежение на булевард Витоша, но се оказва непреодолим вече 30 дни за призовкарите на Калоян Топалов от Софийски градски съд.

Предисторията

На 01 март 2017 година, тричленен съдебен състав на Софийския апелативен съд е потвърдил, че Тома Белев нелегитимно управлява Асоциацията на парковете в България (АСП). Тaка САС потвърждава решение на Софийския градски съд, който миналата година обяви за нелегитимно събранието на Асоциацията на парковете в България, проведено на 26 юли 2014 г.

Две съдебни инстанции приемат, че свикването на Общо събрание на Асоциацията на парковете в България не е свикано по надлежния ред, което се отразява на законосъобразността на взетите от него решения. На практика това прави и нелегитимно решението, с което на Тома Белев е възложено да представлява АПБ. Решението на Апелативния съд не е окончателно, като е подлежало на обжалване пред Върховния касационен съд.

Организацията

Асоциацията на парковете в България е неправителствена организация, създадена да представлява общите интереси на природните и национални паркове в България. При избирането на Тома Белев за директор на природне парк Витоша, той в качеството си на такъв заема и председателското място на асоциацията. В края на мандата си, Белев губи конкурса за председателското място в парк Витоша като се класира последен, но „забравя“ да напусне и председателското място на Асоциация на парковете в България. Не просто „забравя“, но започва и процес на подмяна на членовете на неправителствената организация, като вкарва в нея свои семейни приятели и бивши служители.

През 2014 г., Белев свиква ново общо събрание, на което се преизбира за председател. Редът на свикване на събранието е обжалван и в крайна сметка съдът го обявява за нелегитимно.

Към днешна дата, Асоциация на парковете в България има приходи между 150 000 и 200 000 лева годишно, като участва в редица проекти с европейско и държавно финансиране. Най-големият е „За Балкана и хората“ по швейцарска програма на стойност 4.7 милиона швейцарски франка. В него, оглавяваната от Тома Белев Асоциация на парковете си партнира с оглавяваната от жена му WWF и оглавяваната от семейния им приятел Стефан Аврамов фондация „Биоразнообразие“. Парите са предназначени за обучения на дребни предприемачи в еко-съобразен бизнес и за стимулиране на гражданска активност, разбирайте – партийно строителство.

Партията и съдът

Не е тайна, че с пари от този и други подобни проекти се финансира индиректно партията „Да, България“. Тома Белев беше техен кандидат-депутат от Кърджали и София, негови и на жена му служители също намериха своите места по листите – като Александър Дунчев, например. Също не е тайна, че медийната мощ и финансите на олигарсите зад „Да, България“ прелива към съдебната власт – вече по-видимо отвсякога.

Председателят на ВКС Лозан Панов (където Белев трябва да обжалва решението си) намира безплатно медийно отразяване на стойност десетки хиляди левове всеки месец – без значение колко безумно предложение ще лансира (като подчиняването на прокуратурата на политическата класа).

Други партийно-финансовите обвързаности със съдебната система лъснаха преди две седмици най-нагло, когато съдия Дишева не си прави задължителен отводпо чл. 22 от ГПК и гледа дело на Тома Белев срещу МОСВ в крещящ конфликт на интереси. Както първо „Труд“ разкри, съпругът на Дишева е съпартиец на Белев, кандидат-депутат от Да, България и участник в неправителствена организация, придружна на един от изпълнителите на проекта „За Балкана и хората“ на стойност 4.7 милиона швейцарски франка. Сателитни на „Да, България“ организации пък издигат Дишева за член на ВСС – от съпартийна лоялност и благодарност.

Топалов и СГС – също в заверата

Епизод пореден от партийно-съдебната октоподска сага се разиграва тихомълком от три месеца насам – управляваният от близкия до „Да, България“ Калоян Топалов (Топалов е политически съратник на Христо Иванов, видно от публичните му изяви във ВСС), Софийски Градски Съд не може да издири Тома Белев вече над 30 дни, за да му връчи призовка по загубеното от него дело за Асоциация на парковете в България. Абсурдът е вероятно уникален в съдебната практика, тъй като офисът на Тома Белев е буквално в съседство на Съдебната палата – не повече от 10 минути пеш по правата линия на булевард Витоша. Самият Белев дори се явил на поне едно дело в сградата на съда за този период. По административното дело срещу МОСВ (3922/2017), публичният протокол показва, че Тома Белев се е явил в лично качество, но не се е представил като представител на Асоциация на парковете в България, когато е бил потърсен от съда като такъв в залата. Подигравката със съда е тотална – Белев, издирван от призовкарите на политическия си другар Топалов, влиза в Съдебна палата в лично качество, но не е влязъл в качеството си на шеф на АПБ и съответно нито съд, нито призовкари го виждат като такъв.

Именно хората, които в България обикалят площадите и крещят „съдебна реформа“, са де факто най-оплетените в схемите за влияние върху българския съд. Цялата тази сага е достойна за сериала „Октопод“, но дори и КорадоКатани не би могъл да я разплете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване