Политици нарушават разделението на властите (обзор)

Андрей Гюров

Мнозинството иска оставка на главния прокурор с декларация

Прокуратурата: Опитват да отклонят вниманието от кризата - социална, икономическа и здравна

Гешев: Кризисен пиар

Политиците от четирите партии от парламентарното мнозинство излязоха днес с обща декларация, в която поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Мнозинството реши да повтори всички опорни точки от мижавите протести през 2020 г., които през 2021 г. провалиха две поредни народни събрания, но успяха да изпълнят целта си - патронът на четворната коалиция Румен Радев да се добере до втори президентски мандат.

“Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022 г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент. Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България”, отговориха от прокуратурата. На политиците бе припомнено писмото до европейските институции и посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, в което магистратите посочиха растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в ЕС за върховенство на правото.

“Представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани”, смятат от прокуратурата. Самият Иван Гешев допусна, че депутатската декларация е кризисен пиар и каза още, че ще участва активно в изслушването и избора на нов председател на ВКС и няма време да се занимава с дебата за нивото на българската политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право