Политологът доц. Татяна Буруджиева пред „Труд“: Лозан Панов ще разцепи “Демократична България”

Професор Герджиков е автентичният десен кандидат

Кандидатките за вицепрезидент ще играят значителна роля

Десет дни преди стартирането на кампанията за „Дондуков“ 2 изведнъж кандидатурите за президент станаха много. До миналата седмица беше само Румен Радев и екзотични личности като Йоло Денев, Луна и Цвета Кирилова. През уикенда най-после стана ясно кой ще е основният конкурент на действащия президент, също и друга партия с претенции определи своя кандидат. Какви са шансовете на тримата, с какво се различават, откъде ще черпят подкрепа, кой е автентичния десен кандидат, кои ще отидат на балотаж на 21 ноември - за това разговаряме с политолога доц. Татяна Буруджиева, която следи политическия живот у нас през годините на т. нар. преход.

- Трима са основните претенденти за „Дондуков“ 2, доцент Буруджиева - Румен Радев, Анастас Герджиков и Лозан Панов. Как стоят те в навечерието на кампанията? Да започнем от действащия президент?
- Той е в най-различната от всички други кандидати позиция. За него ще се съди от петте години като държавен глава, докато Герджиков, Панов и останалите се състезават в друга писта - на предложенията и бъдещите очаквания. Докато при Радев се смесват очаквания и оценки за това, което вече е направил. 

- И каква е вашата оценка за тези пет години?
- Двойката Радев-Йотова е единствената през последните 30 години, които предложиха на гражданите да ги подкрепят, защото ще бъдат различни, защото ще превърнат президентството в институция, различна от функциониращата до този момент. И до голяма степен тази заявка от предходните избори покрива мандата им. В този смисъл непознатият за политиката Радев показа, че не винаги хората, които кандидатстват за даден пост, задължително трябва да влязат в обувките на този пост, понякога започват и да го променят. Спецификата на Радев беше и е, че той е военен летец, това е една харизма, която му даде възможност много бързо да влезе в контакт с хората. Т. е. работата на терен при него носи полза, въпреки че не изглежда като типичен харизматик. 

- Отиваме към професор Анастас Герджиков...
- Това бе една много дългоочаквана кандидатура от обществото. И мисля, че Герджиков е една много сериозна фигура. Изборите за втори мандат са много по-трудни от изборите за първи мандат. Така че кандидатурата на Герджиков ще затрудни много Радев и според мен ще разклати увереността на някои анализатори, които твърдяха дълго време, че Радев няма алтернатива и че ще спечели още на първия тур. При всички положения появата на професор Герджиков поставя въпроса и засилва интереса точно към това какви ще бъдат резултатите от първия тур. Как точно ще се влезе на втори тур - без съмнение повечето българи предполагат, че точно там ще бъде истинската битка между Румен Радев и Анастас Герджиков. Те са изключително различни, от абсолютно различни сфери, с абсолютно различен управленски опит. Ректорът на Софийския университет е избиран специфично. Това е единственият университет, който следва стриктно процедурата ректорът да бъде избиран последен - т. е. той е принуден да работи с онези, които вече са избрани, да балансира интереси, да създава общност около каузи, за да се развива университета. Така че говорим за цялото ни образование и стратегическата насоченост на висшето образование в България. Това е една сфера, за която всички политици днес казват, че е основна в битката между партиите, а академичността е специфично поведение и начин на работа. Това е един специфичен начин да можеш да водиш разговори с хората. Опитът и умението първо да видиш ползата дори в нещата, които на пръв поглед изглеждат противоположни, е специфично за професор Герджиков качество.

- Това ли му качество ще му помогне да бъде обединител, както самият той каза? 
- Разделителната линия, която постави Радев между един начин на управление, срещу който започнаха протестите и онези, които искат промяната - на това ще противостои посланието на Герджиков, че президентът трябва основно да следва каузата на обединител за постигане на общи цели в развитието на държавата. Това са две противостоящи си линии за това, как трябва да се получи промяната в България. И тук са много интересни фигурите на двете вицета.

- Илияна Йотова на Радев и Невяна Митева на Герджиков. Какво за тях?
- При г-жа Йотова виждаме в рамките на цял мандат активно действие за обединението на българите независимо от това къде живеят - в България или в чужбина. В редиците на господин Герджиков виждаме една личност, която в голяма степен е сравнима с образа на господин Радев. При Митева може да се очаква по-ясна позиция за хора, които защитават честта на пагона и тези, които не я защитават. Получава се една много интересна смес от това, което могат да дадат вицепрезидентките и като че ли се уравновесяват двете основно противопоставящи се линии. И затова също кампанията ще бъде много трудна и хубавото обаче е, че българите ще имат много сериозен избор.

- Мажоритарен с елементи на партийност или обратното?
- Мисля си, че атаките срещу професор Герджиков заради подкрепата на ГЕРБ много приличат на атаките срещу Радев преди 5 години, че е кандидат на БСП. Всъщност това не изигра тежка роля в кампанията. Така че битката ще бъде мажоритарна.

- В нея имаме и трети кандидат - председателят на ВКС Лозан Панов?
- Сам по себе си той е силна фигура с много ясно място в обществото и в този смисъл с много полюсни оценки - както към позициите му, така и към неговото битие като ръководител в съдебната система. Струва ми се, че „Демократична България“, която го кандидатира, има по-други задачи. Много повече ще приплъзне кампанията си към партията, отколкото към мажоритарния избор. Основното им послание е за съдебната реформа и целта е Лозан Панов да стане персонифицираният аватар на „Демократична България“. Голямата цел е да се постигне запазване на електоралната подкрепа на обединението с оглед появата на новия политически проект на Петков и Василев, но и с явното желание през персоналната кампания за Лозан Панов „Демократична България“ дори да се опита да вдигне резултата си на парламентарните избори. Тя е една от малкото партии, които вдигна резултата си от април и юли, но сега всички прогнозират, че тази тенденция ще бъде спряна от новия проект и неговото влияние върху електората на „Демократична България“. Според мен мажоритарната сила на Лозан Панов е до голяма степен предварително изсмукана от целта, която има в кампанията - битката за парламента.

- Тоест Лозан Панов може да очаква гласове само от „Демократична България“?
- Битката между първите двама - Радев и Герджиков - ще бъде точно за отваряне на периферия за втория тур. Защото е интересно с каква разлика ще отидат на втория тур на 21 ноември. Докато при Лозан Панов единствената загадка е дали той ще успее да удържи нивото на електоралното представяне на „Демократична България“, а не точно колко той ще получи. Ако получи по-малко от „Демократична България“ това ще е ясен знак за разцеплението на десния избирател още на първия тур. Аз лично прогнозирам, че с тази кандидатура „Демократична България“ предпостави едно разделяне на електората си за втория тур.

- Когато ще трябва да избира между Радев и Герджиков. Вашата прогноза?
- Много е сложно. От една страна голяма част от избирателите на „Демократична България“ преди 5 години гласуваха за Радев срещу Цецка Цачева. Така че част от тези избиратели си го харесват автентично - като човек, застанал на страната на протеста, на страната на промените. В същото време тези хора са с ясни демократични десни ценности, което работи срещу това да подкрепят кандидат на БСП. Но избирателите на „Демократична България“ ще бъдат много повече стимулирани да подкрепят Радев ако усетят някаква много сериозна заплаха за именно тези десни демократични ценности. Затова ми се струва, че атаката срещу професор Герджиков че е подкрепен от ГЕРБ цели именно разклащане на убеждението на десните избиратели, че е по-важно да са десни, отколкото да гласуват за по-близкия до тях човек от протеста. В същото време обаче Герджиков определено е десният кандидат. Той не е автентичен човек на ГЕРБ. По-скоро това е една много дясна фигура - в Инициативния му комитет има много ясни символни фигури, които изразяват дясното и са правили това през всичките тези десетилетия, те персонифицират дясното, те са неговото лице. Така че на десния избирател няма да му е лесно. Единственият начин някой да се противопостави на възхода на Радев е антентично десен човек и това е професор Герджиков. Така че ще има разцепление в десния избирател. Още повече, че втория тур, когато ще се решава кой ще е победител, тогава ще бъдат само президентски избори. Съществува и вероятност някои десни избиратели да пасуват, защото не могат да направят избора си. Всичко зависи от кампаниите на двамата основни кандидати.

- Смятате ли, че резултатите за партиите на 14 ноември биха оказали влияние на втория тур на президентските избори седмица по-късно? ГЕРБ е първа политическа сила според социолозите, БСП е на 3-то място?
- За втория тур ще бъде много важно до каква степен ще се отворят перифериите. При Радев тази периферия - партиите на протеста и новия проект - са с неясни твърди ядра. Докато при Герджиков подкрепата се очаква да дойде от партии, които са с ясни твърди ядра и които са център-дясно. Мотивацията на избирателите ще бъде различна. Ако резултатите от парламентарните избори на 14 ноември покажат, че може да се направи център-дясно правителство, това ще повлияе по един начин. Ако има трудност или невъзможност за такова правителство и необходимост от гласове на други партии в парламента, това ще повлияе по друг начин.

- ДПС и патриотите според вас за кого ще играят?
- Виждаме доста разстроените електорални тела на патриотите от различните партии. Единствено по-мощно се изявява „Възраждане“. Но от всичко, което до този момент сме видели смятам, че по-скоро натежават критиките към Радев, отколкото пристрастията към него. Що се отнася до ДПС, там всичко е ясно. Самият факт, че те издигат кандидатура - а те не винаги издигат, това е ставало рядко и не е вярно, че сега се случва за първи път, както се говори - това означава, че те се стремят към максимално мобилизиране на своите гласове, които на втория тур ще отидат при Герджиков. Въпросът е кой е автентичния говорител на патриотите? В Инициативните комитети на Радев и Герджиков не виждам такива. Така че всичко остава в рамките на познатите лидери на тези партии и на онова, което те ще кажат.

Нашият гост
Татяна Буруджиева е политолог, философ и политик. Била е народен представител в 42-ото Народно събрание от БСП и началник на кабинета на председателя на БСП, Сергей Станишев.
Завършва Софийския университет “Св. Климент Охридски” и специализира политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия.
Буруджиева е доцент по политически науки и доктор по философия. Преподава политология в няколко български университета, сред които Софийски и Нов български университет.
Владее английски, говори и френски, руски, гръцки, испански, италиански, учила е латински.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта