Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Управляващата в Полша консервативна партия „Право и справедливост“ е виновна за атмосферата на радикално противопоставяне, довела до убийството на кмета на Гданск Павел Адамович, заяви пред БНР полският политолог Радослав Марковски.

Градоначалникът бе нападнат с нож по време на благотворително събитие на 13 януари и почина на следващия ден.

„На следващия ден след убийството вътрешният министър нареди арести на хора, които са отправяли заплахи към кметове на други големи градове. От това стана кристално ясно, че полицията е знаела за тези опасни хора, но не е направила нищо“, каза Марковски в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

„Нещо повече. Дори в официалната си комуникация с хора като Павел Адамович, представители на сегашната управляваща партия задаваха въпроси като: „Имате ли германски паспорт? Наистина ли сте поляк?“ Втълпяването, че един човек е предател, който защитава паневропейските, а не полските интереси, е често срещано в тази страна. То се използва от управляващите“, добави политологът.

На погребението днес на кмета Адамович се очаква да присъстват полският президент Анджей Дуда, премиерът Матеуш Моравецки, както и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Извършителят на убийството се оказа 27-годишен рецидивист, лежал в затвора за банкови обири. След като нанесе смъртоносните рани на 53-годишния Адамович, убиецът обясни от същата сцена, че е бил несправедливо затворен и „измъчван“ по времето на предишното правителство, водено от либералната партия „Гражданска платформа“. Кметът е свързан с партията до 2015. „Затова сега Адамович умира“, заяви извършителят, победоносно вдигнал ръце.

Смъртта на кмета на Гданск беше възприета като много сериозен белег за настъпилото опасно разделение в полското общество. Докато властите обръщат внимание на предполагаеми психологически проблеми на убиецa, опозиционни анализатори смятат случилото се за последствие от острата реторика на хора от управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ често насочена срещу либерални политици като Павел Адамович, който управляваше Гданск от 1998 г.

В края на 80-те той е сред организаторите на студентските демонстрации в града срещу комунистическия режим. Като политик постепенно се превръща в един от символите на градския либерализъм в Полша - защитник на правата на LGBT общността, имигрантите и малцинствените групи, критик на религиозно-консервативния дискурс на „Право и справедливост“. Фигури като Павел Адамович са сред основните словесни мишени на управляващите и тази част от обществото, която те представляват. Преди няколко години на Адамович е издаден „политически смъртен акт“ от страна на крайнодясната организация „Всенародна полска младеж“, свързана с по-голямото „Национално движение“. Причината е толерантността му към имиграцията.

Според политолога Радослав Марковски именно управляващите трябва да бъдат обвинявани за атмосферата на противопоставяне, довела до физическата смърт на кмета на Гданск.

„Определено речта на омразата е широко разпространена, безконтролна и много рядко някой е осъждан за употребата ѝ. Това създава контекста, в който убийството се случи. По-важното в случая е съществуването на организации като "Национално движение", които разпространяват всякакви обиди и ксенофобия. Те имат националистически и религиозни корени. Тази атмосфера на заплахи към демократическите и либерални политически лагери не само не се смята за проблем от правителството, а бих казал, че е окуражавана“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа