Полицаите и психопатите

Психичноболен мъж простреля полицай в главата .

Новина ли е това?

Би било новина, ако се беше случило в Германия. В България е практика.

Доклад на Евростат, оценяващ грижите на хората с ментални увреждания по 18 показателя, Германия е на първо място ( с оценка 80), а България ( с оценка 25) – на последно.

В Германият броят на умопобърканите е постоянен. В България неврозите, депресиите, паническите и другите психотични устройства се увеличават поради особеностите на жизнената среда – мизерията води до оскотяване и превръща нормални граждани в психопати.

В Германия ненормалните подлежат на системно болнично лечение, извънболнично диспансеризиране и специфични социални услуги. В България лудниците са кошмарни, а извън тях пациентите са на самотек - не си вземат лекарствата, но пък се снабдяват безпрепятствено с пищови, пушки – цели арсенали...

В Германия, като изтрещи някоя откачалка - посещават я по спешност психиатри, които иначе я наблюдават регулярно. В България, като вземе да буйства някой и да плаши комшиите, майка си и баща си – пращат му дежурни полицаи. Следва схватка (въоръжена или ръкопашна), в която униформеният  - необучен и необорудван да устоява на безумие, което не познава граници - в най-добрият случай оцелява с рани.

Тук е мястото да си спомним за командоса Шарков - светла му памет, който загина в сражение с побеснелия Петко от Ласковец. И да припомним, че у нас преди 25 години стартира реформата на психиатричната помощ - вървя, вървя на приказки и стигна дотам, че стрелбата на психарите по ченгетата стана очаквана и обичайна. В това отношение имаме новина: ако продължава така, рискуваме на останем насаме с лудите - на изчезване са и полицаите, и психиатрите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари