Полудял младеж простреля полицай (обзор)

Полицаи от Трето РПУ бяха блокирали достъпа до входа, където бе прострелян техният колега.

21-годишният Христо гръмнал по майка си, но улучил в лицето служителя на реда

Лекували го психиатри във Франция

Полицай бе прострелян в лицето при опит той и колегите му от Трето столично РПУ да озаптят полудял младеж. Инцидентът стана малко след 11 ч. в софийския квартал „Илинден”. Окървавеният 34-годишен Георги Йовчев бе откаран в „Пирогов”, където след прегледи се оказа, че животът му е извън опасност.

Униформените от два патрула – общо 8 души, били изпратени в блок 78 след зов за помощ от майката Живка. Тя се обадила, че синът й Христо Бръзицов, който бил психично болен, заплашва да я убие. Домът на семейството е на партера, точно срещу входната врата на блока. Още влезли във входа, полицаи чули младежът да крещи на майка си, че ще я гръмне, ако отвори на полицаите. Жената успяла да открехне вратата до половината и отвътре проехтял изстрел. Живка се навела и куршумът улучил полицая Йовчев в бузата. Стрелецът на секундата бил задържан, преди да опита да дръпне спусъка за втори път.

Оказало се, че Христо е използвал газов пистолет, преправен да стреля със сачми. От пръв поглед се виждало, че муфата му е махната. От близко разстояние подобно оръжие е не по-малко опасно от истински боен пистолет, обясниха криминалисти.

Младежът е задържан и предстои да му се направят психиатрични прегледи. Семейството живее във Франция. Бащата Марио Бръзицов е певец в операта в Страсбург. Майката на Христо разказала, че заболяването му се е отключило преди около година, когато Христо бил регистриран и лекуван от психиатри. Това лято се върнали в София и майката и синът останали, за да правят ремонт на жилището. От полицията отрекоха засега да имат данни младежът да е употребявал наркотици.

Христо има двама братя, които са от първия брак на бащата, разказаха съседите. През 2009 г. братът Петър Бръзицов участва във френското риалити „Форд Бояр”. Сега той живее в България и има строителна фирма.

 

Стрелецът

Христо е от известна фамилия

Задържаният Христо е син на оперния певец Марио Бръзицов и внук на известния композитор Александър Бръзицов, починал през 2016 г. Носи името на прадядо си Христо Бръзицов, журналист и писател, получил след 9 септември 1944 г. доживотна присъда от Народния съд.

Съседите не знаеха дали изобщо има приятели от началното училище или от квартала в България, а това лято почти не излизал от къщи. Всеки път, когато го виждали, носел суитчър с качулка. Ходел наведен така, че да не му се вижда лицето.

Комшията В., който е приятел с родителите, каза пред “Труд”, че не изключва психическите проблеми на младежа да са от наркотици. Самият съсед загуби сина си заради дрогата. В случаи, когато детето му буйствало и той звънял в Трето РПУ, от там му казвали: “Това са ваши семейни проблеми, оправяйте се сами!”

 

Пострадалият

Георги Йовчев е с 10 години стаж в МВР

09-10-1“Раненият колега е опитен служител с 10-годишен стаж в МВР. Куршумът не е засегнал кости и кръвоносни съдове. Надявам се бързо да се възстанови”. Това каза главният секретар на МВР и кандидат за нов вътрешен министър Младен Маринов на излизане от “Пирогов”. Лекари обясниха, че състоянието на полицая е стабилно но доколкото става дума за огнестрелна рана, се изисква постоянно наблюдение и допълнителни хирургически обработки.

Колегите от Трето РПУ описват Георги като един от най-съвестните в управлението. Женен е, има едно дете. Има висше образование, завършил е УНСС, но не е от офицерския състав. За работата си е получавал множество похвали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право