Полицаи и агенти на ДАНС в „Булгаргаз“ (обзор)

Проверяват данни за спекулативно повишаване на цената на газа

Служители на „Икономическа полиция“ и ДАНС влязоха сутринта на проверка в "Булгаргаз". Иззети са документи на търговското дружество. Подобни разследващи екипи са пратени на общо 6 адреса вчера, като сред тях има и офиси на частни дружества в различни градове.

По неофициална информация проверката е на данни за спекулативно повишаване на цената на газа. Това включвало както договори на „Булгаргаз“ за износ на евтин газ от хранилището в Чирен за Румъния, така и анексите към договора за азерски газ, които не позволяват на страната ни да получи пълните количества от основния договор.

Както „Труд“ вече писа, в момента България получава само малко над една трета от записаните в основния договор с азерската компания AGSC 1 млрд. куб. метра газ на година. Според писмен отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на въпрос на народен представител „в следствие на всички извършени действия от „Булгаргаз“, включително сключените анекси към оригиналния договор за доставка, ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ, е необходимо изричното съгласие на азерската компания”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право