Полицай застрелял родителите си за педя земя

Апелативният съд потвърди доживотната присъда на Венцислав Караджов.

Венцислав Караджов получи доживотна присъда на две инстанции

Осъденият твърди, че доказателствата са косвени

Оръжието така и не беше открито

Бившият полицай Венцислав Караджов ще търка наровете до живот, заради убийството на родителите си - 69-годишната Божура и 74-годишния Цветан. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата преди дни. Караджов обаче продължава да твърди, че е невинен и е пратен зад решетките само по косвени доказателства. Докато течеше разследването, свидетели няколко пъти смениха показанията си, а близките на обвиняемия, както и самият той, отказаха да бъдат разпитани с „детектор на лъжата”. Част от колегите на Венцислав са сигурни, че той е натиснал спусъка във фаталния ден, други твърдят, че това е не е възможно.

На 15 май 2016 г. Божура и Цветан Караджови седели, както винаги, в малката си барачка на ул. „София” в Пловдив. Двамата живеели изключително бедно до жп линиите. Къщите на съседите били доста далече, а мястото е почти безлюдно. Двамата не разчитали на сина си Венцислав - полицай в Икономическа полиция, отношенията с него били доста обтегнати. Близо до барачката им се намирала голямата му къща, която той не ползвал, но и не пускал в нея родителите си. Твърдял, че той е купил мястото, но го записал на името на баща си - вероятно, за да не му се налага да отговаря откъде са парите.

Обясненията на жена му Каля, че по време на сделката мъжът ѝ си забравил паспорта и затова се наложило Цветан да участва в сделката, звучат несериозно, смятат полицаи. Именно този имотът довел до разигралата в майската вечер трагедия. Ден по-рано възрастните хора спечелили дело за имота, което водели с Венцислав. Божура обаче не била спокойна, сякаш предчувствала, че не ѝ остава много живот. На връщане от съда, тя срещнала комшийката си Анка Петкова и продумала: „Не се радвам за делото, защото ме е страх. Той ще ни убие. Ако той не ни убие, ще плати на някого”.

Часове по-късно зловещото пророчество се сбъднало. Тя и Цветан били разстреляни с 8 куршума в стаичката, както си седели. Никой не чул гърмежите, въпреки, че килърът изпразнил цял пълнител по пенсионерите. Съседката Анка не била спокойна и още същата вечер започнала да звъни по телефона. След като никой не вдигнал два дни, тя отишла на мястото. И се натъкнала на страшна гледка - Божура лежала обляна в кръв на леглото, а Цветан бил паднал на пода между масата и столовете. Кучето скимтяло пребито, но живо на двора. Това по-късно ще стане аргумент за разследващите, че именно Венцислав е натиснал спусъка.

Килърът е пребил немската овчарка, за да инсценира, че крадци са нападнали възрастното семейство. Това обаче би било съвсем безсмислено, защото кучето е било вързано, а местността е безлюдна и едва ли някой е щял да чуе лая на животното. Още повече, в ръцете си убиецът е имал пистолет, с който би могъл да гръмне овчарката. Най-вероятно обаче, убиецът не е искал кучето да загине, защото бил привързан към него, твърдяха полицаи. В бараката, в която живеели пенсионерите, както и в къщата не е било таршувано и не са търсени пари и ценности.

По време на разследването стана ясно, че Венцислав се страхувал, че родителите му ще продадат имота. Възрастните хора сами заплашили да направят това, след поредицата от скандали и съдебни дела между тях и сина им. Някои от комшиите си припомниха, че преди време полицаят крещял на родителите си, че ако спечелят делото, ще ги утрепе. Малко, след като телата бяха намерени, Венцислав беше задържан. По ръцете му бяха открити следи от барут, които Караджов обясни с това, че дни преди трагедията е ходил да погърми на стрелбище в Пловдив. Оттам обаче отрекоха и казаха, че повече от месец не са го били виждали. Според прокуратурата, полицаят дълго е обмислял как да убие родителите си. В паметта на семейния лаптоп за посещаваните интернет сайтове се вижда, че е била търсена и четена информация за отравяне с гъби, живак, различни видове киселини и отрова за мишки. Датите на търсената информация съответстват на показанията на свидетели за засилена ескалация на напрежението между полицая и родителите му. До „тихо убийство”, обаче, не се стигнало. Криминалисти смятат, че на 15 май, когато е узнал, че Божура и Цветан са спечелили делото, нервите на Венцислав не издържали и изпразнил цял пълнител срещу тях. Експертиза установи, че е стреляно с нерегистриран „Макаров”, който така и не беше открит.

В деня на убийството

Каля паркирала колата си в двора на жертвите 

Жената на Венцислав Караджов - Каля, е била по време на убийството в двора на свекъра и свекърва си, показаха записи от камери за видео­наблюдение в съседна до имота на застреляните жилищна сграда. Тя спряла пикапа си „Ситроен Берлинго” там на 15 май 2016 г. около 19 ч. и останала до около 20 - часът на убийството.

На записите самият Венцислав Караджов не е заснет, но според обвинението той е бил в задния обсег на баничарката и е излязъл от багажника, след като жена му е паркирала колата в гаража. След това е имитирал обир, като първо е стрелял в прозореца на къщата, убивайки майка си. След това с кози крак е отворил входната врата и е разстрелял и баща си. В показанията си по време на разпитите Каля Караджова обяснила отиването си в дома на Божура и Цветан в деня на убийството с това, че трябвало да вкара колата в гаража, защото валял дъжд, а уплътнението на стъклото пропускало. Следствието обаче изкара свидетел - автомонтьорът Михаил Баев, който заяви, че дни преди убийството той е поправил въпросното уплътнение. В началото на разследването Каля е била готова да бъде арестувана, даже си е приготвила необходимите вещи, но срещу нея така и не беше повдигнато обвинение за съучастие.

Коментари

Задължително поле