Полицейският малшанс

Дефицитните инспектори не хващат никъде никого, защото гонят някъде друг

МВР е на крачка от работата, за която му плащаме

В МВР били на косъм от залавянето на беглеца Пелов, но убиецът му ги изпреварил, което е било малшанс, оправда се министърът на вътрешните работи. Критиките към нас са безпощадни, простена главният секретар. Живи да ги ожалиш! Тоя катил, оставил след себе си 4 трупа, 2 грабежа и дявол знае колко още злодеяния, за резил ги направи. Не стига, че си излезе от парадния вход на затвора, като от лоби бар, ами вместо да се скрие вдън земя, както подобава на престъпник, издирван в цял свят, той отива в родния си град, където само пеленачетата не го познават и отсяда на 700 м от полицейското, в квартирата на гаджето си. А и вместо да си кротне в кревата там, той тръгва на разходки по площада и броди по реката с качулка и брада, досущ като излязъл от сериала „Бягствата от Алкатрас“. Резултатът е, че граждани всеки ден пращат в полицията по 10-15 сигнала – къде го срещнали, къде се подвизава и какъв късмет е за местния супермаркет, че всяка събота се запасява с храна.

Защо тоя обществен враг постъпва така? Дали се подиграва със силите на реда? Измъква се 5 пъти от засадите им. Търси слава? Сякаш малко се прослави, когато надбяга смелата чистачка на зандана и остави зад гърба си 12 надзиратели, вкаменени от страх.

Успя негодникът и в Ботевград. Направи тъй, че премиерът да се скара на полицаите.

„Накарах им се много“ – въздъхна той, личеше, че изпитва жалост. По професия пожарникар и правоохранител по призвание, Борисов е наясно с полицейския мал(ък)шанс. Дефинира го така: „Проблемът е в големия дефицит на желаещите да станат полицаи.“ Ако не беше политик по занятие, щеше да си каже направо: „Закъсахме го! Няма полицаи!“

Лесно им е на някои да разправят как силите да реда, издирвайки Пелов, е трябвало да проверят 30-те хиляди вили в околността, да разговарят със сина му, приятелките и старите му познайници, да поставят съгледвачи...Но кои са тия сили на реда? Какво представляват?Това са 10 инспектори от Ботевград – двама старши и 8 младши, обслужващи града, селата Врачеш, Скравена, Трудовец, Новачене, Боженица, Липница, Елов дол, Литаково, Гурково, Радотина, Рашково, Краев и прилежащите им пасбища. Това са и 5-ма квартални от Сливница – трима мъже и 2 жени, едната от които се бори с бандитизма в Драгоман, Габер, Владиславци, Несла, Вишан, Горно и Долно Ново село, Невля, Круша, Грълска падина, Дреатин, Чуковезер, Табан, Начево, Камбелевци, Чорул, Ялботина, Цацаровци, Чеканец, Белево, Драгоил, Големо Малово, Василовци, Раяновци, Мало Малово, Цръклевци, Прекръсте, Летница, Калотина, Ново Бърдо, Беренде, Чепърлянци и Липинци (да, във всичките!!!), а другата се грижи за сигурността в Сливница, Алдомировци, Радуловци, Братушково, Извор, Бърложница, Драготинци, Повалиръж, Пищене, Пометковци и 5 махали, прочули се като арена на ганстерските войни. Има и 2-ма младши инспектори в Годеч, които отговарят за 20 населени места и приемат потърпевши от престъпността в с. Шума, Гинци, Голеш и Комшица - съответно в първия понеделник, втория вторник, първия и третия четвъртък от месеца от 10 до 12 часа. С тях се изчерпва май списъкът с блюстителите на закона, призвани да разберат че Пелов се крие в техния край. Ако не са 17, а са 20, да ни простят неточността. А вие чуйте един от тях:

„ Медиите тия дни ни разпнаха. Как сме изпуснали Пелов, как даром вземаме заплати, как се иска от нас да знаем всичко за всеки на териториите, за които отговаряме. Иска се, но как да стане? Преди години в моя участък са служили офицер и 6-ма сержанти. Сега съм сам, колегата ми бачка като бояджия, че плаща заем. Ставам в шест. Отивам в управлението. На оперативката ми връчват куп преписки, жалби – коя за скандал с комшия, коя за обрана градина...Тръгвам. Разпитвам жалбоподатели, заподозрени, съдействам на разследващи, придружавам съдия – изпълнители до“мои“ адреси. Разнасям призовки. Издирвам бегълци. Следя за мигранти. Правя обиколка на района си – 1 квартал и 7 села. Кола нямам, гоня автобусите по разписание. Ако сега ми дадат сигнал, че Пелов е в едното село, а аз съм в другото, няма как да го хвана, освен ако не се запие в кръчмата до вечерта. Друг въпрос е как ще го заловя. Виждам зор и с простите пияници. Като видят униформа, не се стряскат, а се подиграват и псуват на майка.“

Подиграват му се? Как си позволяват!

Ами така. От опит знаят, че полицаят може само да им каже: „Недейте така“. Затова инспекторът се прави, че не чува обидите и подминава. Много от колегите му, ако срещнат такъв като Пелов, ще се направят, че не го забелязват. Наречете го, както искате: страх... предателство, човещина. Стига му на инспектора, че разтървава побойници, гони апаши и наркомани, брани проститутки и маниаци го разкарват насам-натам...

Задълженията му са необятни – изброени в 35 члена, 204 точки и подточки към тях: участие в акции; охрана на мачове; разкриване на престъпления; съставяне на актове; отвеждане на разпити; задържане под стража на издирвани... Потърсиш ли го, все липсва. И не хваща никъде никой, защото гони някъде друг. Няма никакво съдействие от гражданите. Очевидци на убийство да дадат показания? Да не са луди да се разкарват! На бандита да направят описание? Да, бе, да. Те знаят, че той по-скоро няма да бъде хванат, а ако бъде, няма да бъде наказан и ще бъде свободен да отмъщава.

Заканват се да уволняват инспектори заради Пелов след анализ. Глупости! Кой ще дойде на тяхно място? Търсят се 3000 кандидати за полицаи. В Софийско и Ловешко е по-вероятно НЛO да срещнеш, нежели кола със синя лампа. От 50 000 души в МВР, униформените на терен са 14 000 с „недокомплект“ 20%. Конкурс в СДВР неотдавна показа, че и София остава без полицаи. След него останаха непопълнени 68 от 184 места. В двумилионната столица не се намериха даже 35 свястни мъже за КАТ! Полицейската професия е вече сред нежеланите на пазара на труда. Лошите условия на работа в МВР са публична тайна. Те обяснимо не привличат нормални хора до 40 г. – здрави и с чисто съдебно минало, които да покрият норматива от 55 лицеви опори и коремни преси, да пробягат за 3 мин. и 10 сек. 800 метра и да не отпаднат на теста за интелигентност. Обяснимо е, как не. Нормалният човек избира занаят, като пресметне несгодите – ниска заплата, политически чистки, претовареност, стрес, опасност от бандитите, които безнаказано онагляват. Авторитетът на пагона го няма. В униформения гражданите виждат държавата и като не могат нея, него ругаят, случва се и да го ошамарят. За какво например някой би искал да търпи това? За 800 лв. заплата? Едва ли. Той не може с нея да плаща парното, да се храни, да купи на сина си тетрадки, а на себе си кубинки от пазара, че в служебните краката му кървят, пък камо ли да заведе на ресторант жена си, която по празници е сама...Растежът в кариерата е привлекателен, да. Но той е за съгласните да изпълняват тъпи заповеди, да бъдат награждавани за послушание и наказвани за усърдие, ако опрат до злосторник от „нашите“... А защо да не допуснем, че някой ще пожелае да стане полицай, за да сбъдне детската си мечта – онази, в която добрите побеждават? Да допуснем, но мечтателят ще да е малоумен, ако не знае, че в МВР лошите може да му бъдат началници.

Впрочем, за първи път, откакто е основано, министерството страда и от дефицит на кандидати за началници. Защото на началника поне трима подчинени му трябват. А подчинените са кът - той трепери над тях, ка'щяло да ги насилва да вършат работа.

И ето ви сега една криминална загадка. Какво ще стори един полицейски началник, ако види, да речем от крачка разстояние Радо – пандизчията, дето избяга с Пелов и не е открит още ни жив, ни умрял – да се здрависва другарски с кварталния? Ще се разтича ли? Ще вдигне скандал? Ще викне дежурните от участъка да догонят беглеца и арестуват предателя? Не познахте. В дежурната двама дават наряд – единият е пенсионер и го е сковал ишиасът, а другият е пратен в София за охрана на гейпарада. Чуйте верния отговор: Началникът ще си затрае. Малшанс. Дефицитните ченгета са все на крачка от работата, за която им плащаме.

Коментари

Задължително поле