Полицейски щурм по опозицията в Тбилиси

Полиция обгради и щурмува днес централата на основната опозиционна партия в Грузия и арестува лидера ѝ Ника Мелия.

Бивш военен министър стана премиер на Грузия

Задържан е лидерът на “Единно национално движение” Ника Мелия

Казусът свали предишния министър-председател

Полиция щурмува днес централата в Тбилиси на основната опозиционна партия на Грузия - “Единно национално движение” и арестува лидера є Ника Мелия. При атаката силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат привърженици на Мелия, някои от които се бяха барикадирали в сградата с него, предаде Би Би Си.

Опозиционният лидер бе обвинен неотдавна в подклаждане на насилие на антиправителствените протести от миналото лято - обвинение, което той смята за политически мотивирано. Миналата седмица съд в Тбилиси нареди Мелия да бъде вкаран зад решетките, защото отказва да плати гаранцията си (около $12 000), за да остане извън ареста.

Тогава премиерът Гиорги Гахария, заел поста едва два месеца по-рано, подаде оставка заради съдебната заповед за арест на опозиционера, като посочи, че подобно решение крие риск от “политическа ескалация” в страната.

Грузия е разтърсвана от протести от парламентарните избори през октомври миналата година, спечелени от управляващата партия “Грузинска мечта”. Опозицията обаче оспорва резултатите от вота като опорочени от измами, и бойкотира работата на парламента.

Късно в понеделник парламентът избра за наследник на Гахария бившия военен министър Иракли Гарибашвили. Новият премиер обяви пред депутатите, че Мелия ще бъде арестуван и “няма да успее да се укрие от правосъдието”. Часове по-късно стартира операцията в централата на “Единно национално движение” (основана от бившия грузински президент Михаил Саакашвили).

Гарибашвили бе лансиран в политиката от Бидзина Иванишвили - олигарх и основател на “Грузинска мечта”, който вече на заема никакъв официален пост, но е смятан за силния мъж на Грузия. Гарибашвили вече е бил премиер - от 2013 до 2015 г.

Коментари

Задължително поле