Полицията на Нова Зеландия изкупи стотици огнестрелни оръжия от граждани

Полицията на Нова Зеландия се похвали днес, че първата акция за откупуване на забранени огнестрелни оръжия е преминала успешно, след като 169 души са предали 224 бройки в град Крайстчърч, съобщи БТА.

Акцията бе организирана четири месеца след най-тежкото масово убийство в мирновременната история на страната, при което бяха убити 51 души и десетки бяха ранени в две джамии в града. Тя е първата от 259 планирани до края на годината, за да бъдат компенсирани притежателите на мощни полуавтоматични оръжия, които бяха забранени след атаките.

Отношението на собствениците беше "забележително", заяви полицейският представител Майк Джонсън. "Те бяха действително ангажирани в процеса, имаме много добра обратна връзка", подчерта той.

Един от тях, пожелал анонимност, заяви пред в. "Ню Зиланд Хералд", че е доволен от компенсацията от 13 000 новозеландски долара (8 697 американски), която получил за двете си полуавтоматични ловни пушки, въпреки първоначалните си съмнения.

"Не мислех, че процесът изобщо ще бъде справедлив и никак не се радвах, но резултатът беше добър и те се справиха добре", похвали той властите.

Полицията съобщи, че притежателите на новозабранените оръжия са обезщетени с общо 433 682 новозеландски долара (290 133 щатски) в рамките на схемата.

Коментари

Задължително поле