Половината аптеки остават затворени по празниците

Двойно повече лекари ще дежурят в регионалните центрове за спешна помощ по време на коледните празници. За сметка на това обаче половината от аптеките в страната ще останат затворени, съобщава Нова ТВ.

У нас в над 200 населени места няма аптеки. Без достъп до лекарства са повече от 50 хиляди българи. Това показват данни на Българския фармацевтичен съюз. Намалява и броят на денонощните аптеки. Има и големи градове, където няма денонощна аптека. Например в Бургас, Трявна, Чирпан, Карлово, Лъки.

Причината в повечето малки населени места да няма аптеки е, че регионите са непривлекателни. Таксите за откриване на обект са по-ниски, но по-малко са и живеещите.

„Там  една аптека не би могла да финансира своето съществуване. Наблюдава се изключително неравномерно разпределение на  аптеките в България. За 2016 година на територията на град Пловдив са открити повече аптеки, отколкото в държавата Холандия”, обясни заместник-председателят на Българския Фармацевтичен съюз Димитрия Стайкова.

За да се реши проблемът,  фармацевтичният съюз  е предложил на Здравната каса да изготви стимули за откриване на аптеки в неблагоприятните райони, такива каквито вече има за лекарските практики.

Коментари

Задължително поле