Кейти Пери и Орландо Блум се сгодиха Певицата получи годежен пръстен за близо 5 милиона долара

Шофьорът, който удари колата на Шабан Шаулич, бил без книжка

Учени установиха, че депресията ускорява значително стареенето на мозъка

Издъхна жена, подпалила се от отчаяние Драмата се разигра на 14 февруари в стражишкото село Камен

Българка в Атина написа стихотворение за Васил Левски

Почина клошар, подпалил брадата си с цигара 74-годишният несретник е издъхнал в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”

Задържаха мъж, подал фалшив сигнал за бомба в хотел в Търново Гостите и персоналът на туристическия обект били изведени от сградата

В. „Комерсиант“: „Газпром“ обмисля построяването на „Турски поток-2“

Спипаха двама 18-годишни, нападнали и ограбили възрастна жена в дома й

Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

„Петицата“ е баварец №1 в България Германската компания остава лидер на пазара на луксозни коли

Банките готови за стрес тестовете на ЕЦБ Активите им възлизат на 105,6 млрд. лв., което е ръст със 7,9% на годишна база

Престрелка в туристическия квартал в Ню Орлиънс, петима минувачи са ранени

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност: Глобалните играчи все още не са готови да поемат отговорностите

„Златна мечка“ за филм от Израел на Берлинале

Половината висшисти с работа за среднисти

По-малко от половината наети на работа висшисти, които са завършили образованието си през последните пет години, работят на позиция, за която се изисква висше образование. През последната година този процент е 47,34 сочат данните от шестото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България, която беше представена в МОН. По този показател се отбелязва леко подобрение, като през 2015 г. заетите на по-ниско квалифицирана длъжност са били с около процент повече. Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до 23% от близо 25% година по-рано.
Последните данни отчитат и лек спад на регистрираните безработни сред висшистите през последната година – от 3,74% на 3,38%. През 2016 г. средният осигурителен доход на завършилите български висши училища нараства до 1020 лв. от 925 лв. през миналата година.
Най-ниска безработица – под 1%, и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование – над 90%, за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления „Медицина“, „Фармация“, „Дентална медицина“ и „Военно дело“. На другия край на класацията са завършилите туризъм, където по-малко от 20% са заети с дейност, при която се изисква висше образование по специалността.
Данните от рейтинговата система потвърждават наличието на големи различия в средните нива на доходи, безработица и приложение на придобитото образование в зависимост от завършеното направление и висше училище.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А замисляли ли сте се какво е качеството на вишистите ни и дали изобщо стават за някаква работа.
    Работил съм с хора с основно образование които схващат по- бързо от тези с виШО, вторите дори не схващат.
    Днешно време у нас висшето нищо не значи.
    Аз го уча от необходимост.

  2. А аз средниста със заплата на ром!…
    Тази стара политическа глутница смуче от събратята ми десетки години и постоянното и пребоядисване показва именно това. Премахнаха категорията ми на труд, но не и условията“ „Лоши битовите“ вкараха в заплатата, така обложиха с плоската си хватка всичко. Като квалифициран работник със стаж в професията, заплата ми е по малка от европейска помощ. За каква Европа си чешат езиците, когато там плащат на час, а тук, ако си висшист или близък на началника. Ако решиш да започнеш собствен бизнес, да се спасиш от мършоядите се оказва, че първо осигуряваш паразитната класа и след това себе си и то ако остане.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.