Половината депутати на Марешки незаконни

Веселин Марешки

Двама от „Воля“ са учредители и на двете му партии, един се е писал два пъти във втората, още двама са били в първата

Прокуратурата може да оспори изборните резултати пред КС

Двама от избраните за депутати от „Воля“ са сред учредителите и на двете партии на Веселин Марешки. Още един от бъдещите народни представители на „Воля“ също е нарушил грубо закона, тъй като е вписан два пъти като основател партията. Други двама от 12-членната парламентарна група на Марешки също са двупартийци - те са сред учредителите на първата му партия „Национално движение за свобода и демокрация“ (НДСД). Отделно в част от партийните документи има и други очевидни фалшификации.

Това показа преглед и проверка на „Труд“ в декларациите за индивидуално членство на учредителите на НДСД и „Либерален алианс“ (прекръстена на „Воля“), копия на които вестникът получи от Софийския градски съд.

Като учредители на „Воля“ Гергана Желязкова Славова (вече Стефанова) и Теменуга Пенчева Върбанова са подписали декларации, че не членуват в друга партия, след като преди това са подписали същите декларации и като учредители на НДСД.

Освен това двете декларации на Гергана Славова (Стефанова) са със сходен подпис, но със съвсем различен почерк, въпреки че Законът за политическите партии повелява тези документи да са попълнени саморъчно. Тя е и първият председател на „Либерален алианс“ („Воля“) преди партията официално да оглави Марешки.

Пламен Трифонов Христов е попълнил две сходни декларации, но с различни дати, като учредител на „Воля“ и по този начин е преброен за двама.

Андон Димов Дончев е попълнил декларации като учредител на първата партия на Марешки - НДСД. Самият Марешки продължава да се води председател и на двете едновременно.

по сигнал на ЦИК след запитване на „Труд“. След като установи всички нарушения на закона, държавното обвинение може да поиска от градския съд анулиране на регистрацията на партията и да оспори резултатите от парламентарните избори пред Конституционния съд.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика